nieuws

Belgisch brood wordt 5 tot 10 cent duurder

Nieuws

Belgisch brood wordt 5 tot 10 cent duurder

BRUSSEL – De broden in België zullen vanaf september 5 tot 10 cent duurder worden. De oorzaak is de rampzalige tarweoogst in de hele wereld. ‘In ons land alleen al is er door het slechte weer 200 miljoen kilo tarwe minder’, zegt landbouwexpert Luc Busschaert.

BRUSSEL – De broden in België zullen vanaf september 5 tot 10 cent duurder worden. De oorzaak is de rampzalige tarweoogst in de hele wereld. ‘In ons land alleen al is er door het slechte weer 200 miljoen kilo tarwe minder’, zegt landbouwexpert Luc Busschaert.

Een gesneden brood wordt vanaf dit najaar tussen de 5 en 10 cent duurder, schrijft het Nieuwsblad. De oorzaak daarvoor zijn de extreme weersomstandigheden over de hele wereld, en die zorgen voor een rampzalig slechte tarweoogst dit jaar. ‘In de VS is de uitzonderlijke droogte de boosdoener, in Noord-Europa ligt de oorzaak bij het koude en natte voorjaar’, zegt Luc Busschaert. ‘Daardoor is de situatie op dit moment echt bedroevend. De prijzen voor bakwaardige tarwe liggen nu 50 tot 60 procent hoger dan vorig jaar.’

Op dit moment rekenen de leveranciers die gestegen kosten nog niet door aan de bakkers. Daardoor stijgt de prijs ook nog niet meteen. ‘Maar vanaf het najaar gaan ze die stijging waarschijnlijk wel doorrekenen en zullen de bakkers volgen’, zegt Bruno Kuylen van de Vlaamse Bakkersfederatie Vebic. ‘De prijs van een brood zal volgens onze schattingen met 5 cent stijgen, al beslissen de bakkers daar zelf over.’

Luc Busschaert voorspelt een nog hogere prijsstijging. ‘Ik verwacht dat de prijs om een brood te maken met zo’n vijf procent zal stijgen voor de bakkers. Dat is dus tien cent per brood’, zegt Busschaert. ‘Ook andere deegwaren zoals pasta zullen duurder worden.’

De vaste broodprijs in België werd afgeschaft in 2004, sindsdien mogen bakkers zelf hun prijs bepalen. In 2004 kostte een groot brood 1,60 euro. Op dit moment is dat bij de meeste bakkers 2,10 euro.
 

Reageer op dit artikel