nieuws

Appels en peren duurder

Nieuws

Appels en peren duurder

TOULOUSE – Appels en peren worden duurder. Die conclusie trekt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), nadat vrijdag een Europese oogstprognose werd gepubliceerd op een groot fruitcongres in het Franse Toulouse.

TOULOUSE – Appels en peren worden duurder. Die conclusie trekt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), nadat vrijdag een Europese oogstprognose werd gepubliceerd op een groot fruitcongres in het Franse Toulouse.


‘We wisten al dat de Nederlandse oogst dit jaar zou tegenvallen vanwege vorstschade, maar nu is bekend geworden dat eigenlijk het hele noordelijk halfrond met dit probleem kampt. Omdat de voorraden afgelopen periode al erg geslonken zijn en de volgende pluk op het zuidelijk halfrond pas in februari valt, ligt de vraag hoger dan het beschikbare aanbod’, constateert NFO-voorzitter Johan van Haarlem in de Telegraaf.
Naar verwachting worden er in de 27 EU-landen dit jaar 9,7 miljoen ton appels geplukt, 9 procent minder dan vorig jaar. De Europese perenoogst wordt geraamd op 2,1 miljoen ton, een daling van maar liefst 22 procent ten opzichte van 2011. In Nederland gaat de NFO uit van een daling in de appels- en perenproductie van respectievelijk 22 en 38 procent.
 

Reageer op dit artikel