nieuws

Aandeel ambachtelijke bakker daalt verder

Nieuws

Aandeel ambachtelijke bakker daalt verder

Het omzetaandeel van ambachtelijke bakkerijen in brood, gebak en banket is ook in het eerste kwartaal van 2012 gedaald tot 17,0%. De verwachting is dat dit aandeel over heel 2012 nog verder zal dalen.


Het marktaandeel is 17 procent. Het eerste kwartaal van 2012 laat een daling zien van 1,7%, ten opzichte van dezelfde periode in 2011. De cijfers van het 2e kwartaal van dit jaar zijn nog niet beschikbaar.

Bekijk de cijfersPer productgroep

Brood

Brood, met 74% omzetaandeel de grootste productgroep (alle afzetkanalen), laat al jaren in volume een lichte daling zien. In twee jaar tijd is de afzet van brood met 3,7%* gedaald. De omzetstijging die er is, is dus volledig toe te wijzen aan prijsstijgingen. Dit geldt ook voor het supermarktkanaal. Een uitzondering hierop zijn stokbroden die in deze Bakmail verder worden uitgelicht.

Gebak
Gebak laat over alle afzetkanalen in volume de grootste daling zien. In twee jaar tijd is het volume met 7,9%* gedaald. Bij de ambachtelijke bakkerijen is er zelfs een daling te zien van 24%. Deze daling wordt mede gerealiseerd door het verminderen van verkooppunten van gebak.

Banket
Banket daalt met 6,4%* over alle afzetkanalen ook behoorlijk snel. Bij het ambacht is de daling circa 17%.

Bron: NBOV

* De genoemde cijfers zijn gebaseerd op de verschillen tussen week 1 t/m 16 van 2010 en 2012.

Reageer op dit artikel