nieuws

Twijfel over brandstichting Bakkerij van der Meer

Nieuws

Twijfel over brandstichting Bakkerij van der Meer

DORDRECHT – De verdediging van de twee verdachten van de brandstichting van Bakkerij van der Meer in Dordrecht veegde vorige week de vloer aan met het onderzoek. De rechtbank heeft de zaak nu uitgesteld.

DORDRECHT – De verdediging van de twee verdachten van de brandstichting van Bakkerij van der Meer in Dordrecht veegde vorige week de vloer aan met het onderzoek. De rechtbank heeft de zaak nu uitgesteld.

Dat meldt de Stad Gorinchem.nl. Twee verdachten, oud-directeur H.M (57) en J.B. (52) zijn in maart gearresteerd op verdenking van brandstichting of van het opdracht geven tot brandstichting. De bakkerij brandde begin dit jaar volledig af. De technische recherche had na de brand sporen gevonden van ontvlambaar materiaal en concludeerde dat het vuur was aangestoken.

 Explosie
‘Deze twee verdachten zijn slachtoffer geworden van roddel, achterklap en vooringenomenheid,’’aldus raadsman mr. C. Dekker, die de belastende verklaring in zijn pleidooi onderuit haalde. ‘Er is zo veel niet uitgezocht. Bijvoorbeeld de oorsprong van het brandbare materiaal. Er stond daar een oliebollenbakmachine. Daar zit veel olie in. Ook is niet zeker of er een explosie is geweest.De toegangspoort, die vijftien meter verder lag, kan door de brandweer zijn verplaatst. Dat is niet nagevraagd,’aldus Dekker.

Meelsilo
‘Een getuige heeft een klap gehoord en op videobeelden is een lichtflits te zien. In een meelsilo kan gemakkelijk brand en een explosie ontstaan. Ook bestaat in een bakkerij het gevaar van een stofexplosie. Allemaal niet voldoende onderzocht. Ook kan de brand zijn ontstaan in één van de ovens. Het staat dus helemaal niet vast dat de brand is aangestoken.’
De verdachten zouden het verzekeringsgeld willen opstrijken om zo financiële nood te lenigen. ‘Maar het pand was helemaal niet hun eigendom. Alleen de machines,’aldus Dekker.

Onduidelijkheid
Er zijn bij het onderzoek enkele getuigen gehoord. Een man had een knal gehoord en een busje zien wegracen met één of twee mannen er in. En een vrouw vertelde over een man in zwarte kleding en verscheidene brandstichtingen in de omgeving van Gorinchem afgelopen winter. ‘Ook daarover is te weinig duidelijkheid,’aldus Dekker.

Hennep
‘Het dossier levert helemaal niets op, behalve dan driehonderd hennepplanten bij H.M. en een pistool met patronen bij J.B.’ Daarover is verder niet gesproken. De rechtbank besloot de zaak uit te stellen.
 

Reageer op dit artikel