nieuws

Duitse onenigheid over noodzaak stijgende broodprijzen

Nieuws

Duitse onenigheid over noodzaak stijgende broodprijzen

BERLIJN – De meelindustrie in Duitsland kondigt stijgende broodprijzen aan. ‘Wereldwijd dekken de oogsten niet meer de voortdurend groeiende vraag naar graan’, vindt maalderijbranchefederatie Verband Deutsscher Mühlen (VDM).

BERLIJN – De meelindustrie in Duitsland kondigt stijgende broodprijzen aan. ‘Wereldwijd dekken de oogsten niet meer de voortdurend groeiende vraag naar graan’, vindt maalderijbranchefederatie Verband Deutsscher Mühlen (VDM).

Landbouwminister Ilse Aigner wijst de noodzaak om de broodprijzen op te krikken echter van de hand. Zij gaat van een wereldwijd zeer goede graan- en rijstoogst uit en los daarvan heeft graan volgens haar maar een klein effect op de broodprijs.

Volgens Aigner wordt 96 procent van de kosten veroorzaakt door verwerking, energie, handel en belasting en maar 4 procent door de graanprijs. VDM houdt er echter aan vast dat de droogte in de Verenigde Staten een krap aanbod zal veroorzaken waardoor de graanprijzen nu al 30 procent boven het langjarige gemiddelde liggen.
 

Reageer op dit artikel