nieuws

‘Ontbijt beschermt tegen diabetes type 2

Nieuws

‘Ontbijt beschermt tegen diabetes type 2

DOETINCHEM – Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van een ontbijt beschermt tegen overgewicht, buikvet en diabetes type 2.

DOETINCHEM – Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van een ontbijt beschermt tegen overgewicht, buikvet en diabetes type 2.

 

Zelfs mensen die niet iedere dag ontbijten, maar wel vier tot zes keer per week, maken volgens onderzoekers van de University of Minnesote al een verschil, aldus nieuwssite nu.nl. Aan het onderzoek deden meer dan 5.000 mannen en vrouwen mee. Bij de start had geen van hen diabetes type 2. De deelnemers werden ongeveer 18 jaar gevolgd.

 

Resultaten
Bij de deelnemers die dagelijks ontbijten, vonden de onderzoekers de beste resultaten. Ze ontwikkelden minder vaak diabetes type 2 (34 procent), overgewicht (43 procent) en buikvet (40 procent). De deelnemers die vier tot zes keer per week ontbeten, verkleinden de kans op diabetes en overgewicht met een kwart.

 

Het soort ontbijt maakt voor de resultaten niet uit, volgens onderzoeker Andrew Odegaard. ‘Verschillende aandoeningen worden natuurlijk wel beïnvloed door wat je eet en dus ook waarmee je ontbijt’, vertelt hij op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Diabetes Association.

Kritiek
Andere onderzoekers zijn kritisch. ‘De studie geeft geen bewijs voor het positieve effect van ontbijten’, aldus Robert Ratner van de American Diabetes Association. ‘Mensen die regelmatig ontbijten hebben misschien ook andere
gezonde gewoonten die het verband kunnen verklaren.’

Reageer op dit artikel