nieuws

Limburgse bakker bakt in Italiaanse houtoven

Nieuws

NOORBEEK – Bakker Huub Strijthaegen uit Noorbeek bakt sinds een jaar brood in een grote Italiaanse houtoven. Hij claimt de enige in Nederland te zijn die zo werkt.

NOORBEEK – Bakker Huub Strijthaegen uit Noorbeek bakt sinds een jaar brood in een grote Italiaanse houtoven. Hij claimt de enige in Nederland te zijn die met deze oven werkt.

‘Eigenlijk moet je een beetje idioot zijn om dit te doen’, zegt bakker Huub Strijthaegen in de Limburger. Uit liefde voor zijn vak bakt Strijthaegen sinds een jaar brood in een gigantische uit Italië afkomstige houtoven.

De bakker claimt de enige in Nederland te zijn die beschikt over een 7000 kilo zware chamotstenen houtoven als deze. Het kost Strijthaegen zo’n acht tot tien uur om de oven met sprokkelhout en stenen op te warmen tot 300 graden. Vervolgens bakt hij in zeven of acht sessies van 35 minuten ongeveer tachtig broden per keer.

Puurheid
Vooraf moet het deeg bereid worden, gemaakt met het door compagnon Cees Spelt geleverde graan en meel uit Haspengouw en de Voerstreek. ‘Het gaat mij om de puurheid van het vak’, zegt Strijthaegen. ‘Het is arbeidsintensief, maar ik wil graag op de ‘oude’ manier werken. En alleen met producten uit de natuur. Desem, daar is niks aan toegevoegd.’ Het voordeel van op deze manier werken? ‘Je bakt met een dalende temperatuur. Van 300 naar 220 graden. Een gewone oven blijft constant op 235 graden. Doordat de houtoven met een hogere temperatuur start, dringt de hitte sneller door in het brood. Daardoor ontstaat er meer smaak.’

Investering
De bakker is van plan op aanvraag demonstraties en cursussen brood bakken met de houtoven te organiseren. Voor Strijthaegen was de aanschaf van de oven een forse investering. Hij had van het geld ook een mooie auto kunnen kopen. Hij stak het geld liever in de oven. ‘De warme bakker van nu moet zich onderscheiden. Anders sterft het beroep uit en houden we alleen grootschalige productie over. Dan wordt al het brood eenheidsworst.’

Reageer op dit artikel