nieuws

Interesse voor delen van Bakker van Dijk

Nieuws

Interesse voor delen van Bakker van Dijk

TILBURG – Er zijn diverse partijen die interesse hebben om delen van Bakker van Dijk, die begin deze maand failliet ging, over te nemen.

TILBURG – Er zijn diverse partijen die interesse hebben om delen van Bakker van Dijk, die begin deze maand failliet ging, over te nemen.

Dat wordt desgevraagd bevestigd door curator Koenraad de Klerk die het faillissement van Bakker J. van Dijk en Zoon afhandelt op verzoek van de rechtbank in Breda, schrijft BN De Stem.

Volgens De Klerk zijn er diverse serieuze kandidaten. Hij verwacht niet dat hij op heel korte termijn tot overeenstemming zal komen, ‘maar het zal geen maanden duren.’ Het faillissement heeft geleid tot het ontslag van 25 medewerkers.

Volgens De Klerk is Van Dijk, aangesloten bij franchise-organisatie Topbakkers, in directe problemen gekomen nadat een grote klant afhaakte. ‘Dat gegeven en een zeer uitdagende markt hebben ertoe geleid dat het bedrijf in serieuze problemen kwam.’De Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) stelt vast dat de bakkers onder druk staan. ‘Maar daarin zijn bakkerijen niet heel veel anders dan andere ondernemingen in de economie’, aldus NBOV-woordvoerster Sandra Wewer.

Volgens haar is er echter geen sprake van een grote kaalslag onder bakkerijen. Wel stelt ze vast dat de schaalvergroting doorzet. Steeds meer bakkers gaan op in ketens met meerdere winkels en een centrale bakkerij. ‘De echte bakker, die achter de winkel het brood bakt, verdwijnt steeds meer.’

Daarnaast ondervinden bakkers steeds meer concurrentie van de verkoop van brood in supermarkten, aldus branche-organisatie NBOV. Inmiddels wordt zo’n 80 procent van al het brood in de supermarkt verkocht. Een andere tendens is dat bakkers steeds meer voor ‘derde partijen’ brood bakken, zoals restaurants, cateraars, maar ook bejaardentehuizen en ziekenhuizen. Wewer: ‘Maar ook daar is de prijs steeds meer bepalend geworden en zie je dat kleinere bakkers die prijzenstrijd niet meer vol kunnen houden.’
 

Reageer op dit artikel