nieuws

Tekst op voedseletiket beïnvloedt smaak

Nieuws

Tekst op voedseletiket beïnvloedt smaak

DOETINCHEM – Als er ‘minder zout’ op de verpakking van een product staat, denken consumenten dat een product minder lekker smaakt. Ze zijn dan geneigd alsnog zelf zout toe te voegen.

DOETINCHEM – Als er ‘minder zout’ op de verpakking van een product staat, denken consumenten dat een product minder lekker smaakt. Ze zijn dan geneigd alsnog zelf zout toe te voegen.

Deakin University heeft onderzocht of de manier van presenteren van producten met minder zout van invloed is op de zoutconsumptie van consumenten, schrijft nu.nl. De onderzoekers lieten vijftig proefpersonen soepen proeven met drie verschillende hoeveelheden zout erin en drie verschillende etiketten. Na de eerste lepel soep mochten ze zout toevoegen als ze dat nodig vonden.

Etiket belangrijk
De proefpersonen vonden soep waarbij vermeld was dat deze minder zout bevatte minder lekker, ook als in deze soep net zoveel zout zat als in de variant zonder ‘minder zout’ op het etiket. Meer mensen voegden meer zout toe aan de soep die ze niet zo smakelijk vonden.

‘Dit laat zien dat we voorzichtig moeten zijn met hoe we producten met minder zout in de markt zetten. Een lager zoutgehalte vermelden op een product kan een negatieve invloed hebben op de smaakbeleving en het zoutgebruik’, aldus onderzoeker Gie Liem.
 

Reageer op dit artikel