nieuws

Miljoenenboete voor Frans/Duits meelkartel

Nieuws

Miljoenenboete voor Frans/Duits meelkartel

PARIJS – De Franse kartelwaakhond heeft een groot aantal meelfabrikanten, waaronder enkele Duitse, een boete van in totaal bijna 250 miljoen euro opgelegd wegens illegale afspraken rond verpakte meel.

PARIJS – De Franse kartelwaakhond heeft een groot aantal meelfabrikanten, waaronder enkele Duitse, een boete van in totaal bijna 250 miljoen euro opgelegd wegens illegale afspraken rond verpakte meel.

Zeven Franse coöperaties krijgen een boete van in totaal 146,9 miljoen euro voor het afgrendselen en onderling verdelen van de Franse markt. Dertien –deels dezelfde – bedrijven moeten ruim 95,5 miljoen euro betalen voor Frans-Duitse afspraken, schrijft Boerderij.

De mededingingsautoriteit Autorité de la concurrence vindt dat de bedrijven afspraken hebben gemaakt om de onderlinge invoer van meel tussen Frankrijk en Duitsland te beperken. Daarnaast zijn binnen de Franse markt afspraken gemaakt over de prijs, het beperken van de productie en het verdelen van de klanten van de meel die verkocht wordt in de grote en kleinere supermarkten en de discountzaken.

De grootste boete, bijna 66 miljoen bij elkaar, is voor Axiane Meunerie, één van de grootste meelbedrijven van het land. Verder is er bijna 29 miljoen boete voor Grands Moulins de Strasbourg, 17,11 miljoen voor VK Múhlen, 11,8 miljoen voor Grands Moulins de Paris, Friessinger (11,77 miljoen), Euromil Nord (35,2 miljoen), Minoteries Cantin (23,6 miljoen), Moulins Soufflet (393.000 euro) en Grands Moulins Storione (95.000 euro). 

Nederland
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) legde eind 2010 aan meelproducenten in Nederland, België en Duitsland een boete op van in totaal 81,6 miljoen euro. De bedrijven zijn in beroep gegaan tegen de uitspraak.  De definitieve uitspraak volgt nog. In Belgie loopt ook nog een onderzoek naar een vermeend meelkartel.

 

Reageer op dit artikel