nieuws

Moeilijk jaar voor CSM

Nieuws

Moeilijk jaar voor CSM

DIEMEN – Producent van melkzuur en leverancier van bakkerij-ingrediënten CSM heeft een moeilijk jaar achter de rug met sterk stijgende grondstofkosten en verhevigde concurrentie.

DIEMEN – CSM heeft een moeilijk jaar achter de rug met sterk stijgende grondstofkosten en verhevigde concurrentie.

Ook voor 2012 ziet het bedrijf vooralsnog geen scherpe ommekeer. CSM is bezig met het uitvoeren van een reorganisatie en een herpositionering die de onderneming op den duur weer winstgevend moeten maken.

Omzet
Over heel 2011 steeg de omzet van CSM met ruim 4 procent tot 1,3112 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat exclusief eenmalige kosten kwam uit op 40,3 miljoen euro tegen 56 miljoen euro in 2010. CSM moest 249 miljoen euro afschrijven op de tak Bakery Supplies Europe, waardoor het resultaat onder de streep uitkwam op een verlies van 174,3 miljoen euro. De resultaten liggen onder de verwachting van analisten.

Europese activiteiten
CSM worstelt met zijn Europese activiteiten. Zo’n 30 procent van de tak Bakery Supplies Europe voldoet niet aan de eisen van CSM, vindt het bedrijf zonder deze te concretiseren. Een deel, met een omzet van circa 100 miljoen euro, zal zeker worden afgestoten. Wat er met de rest zal gebeuren is nog onzeker, aldus CSM. De bakkerij-ingrediëntentak in de VS is overigens wel goed gepositioneerd.

Purac
Voor Purac, het onderdeel voor de productie van melkzuur, zegt CSM op zoek te zijn naar nieuwe samenwerkingsverbanden. Autonome groei is onvoldoende voor de snelle groei die CSM voor ogen heeft.

Banen
In de reorganisatie die CSM afgelopen oktober aankondigde zijn inmiddels 400 banen geschrapt. In totaal mikt de onderneming op een reductie van 500 banen. CSM denkt hiermee en met andere maatregelen in totaal 50 miljoen euro in 2013 te kunnen besparen. Dit jaar komen de besparingen uit op 30 miljoen euro.

Thailand
Het bedrijf waarschuwt echter dat de kostenbesparingen voor een deel teniet worden gedaan door nog steeds stijgende kosten en de uitgaven die CSM moet doen om de nieuwe melkzuurfabriek in Thailand operationeel te krijgen. Dat zal in 2012 nog niet volledig het geval zijn.

 

Reageer op dit artikel