nieuws

IJsmoppenkoorts bij bakkerij Hazenberg

Nieuws

VLAARDINGEN – In Friesland en de rest van Nederland wordt er vooral gesproken over de Elfstedentocht. In Vlaardingen en het Westland steekt de ijsmoppenkoorts weer de kop op.

VLAARDINGEN – In Friesland en de rest van Nederland wordt er vooral gesproken over de Elfstedentocht. In Vlaardingen en het Westland steekt de ijsmoppenkoorts weer de kop op.

Het bakken van ijsmoppen is eeuwenoude traditie in Vlaardingen. Alleen wanneer de wateren in Vlaardingen zijn bevroren, mogen de ijsmoppen worden verkocht. Honderden schaatsers vanuit de omgeving trokken afgelopen dagen naar Vlaardingen om het begeerde koekje in te slaan bij Echte Bakker Hazenberg aan de Hoogstraat, die vlak aan het water ligt.

Frans Hazenberg: ‘Zondag hadden we 250 schaatsers over de vloer. Vandaag maar twee omdat de bevroren sneeuw het schaatsen bijna onmogelijk heeft gemaakt. Het wisselt dus nogal, maar dat maakt het ook zo mooi. De traditie is nog altijd springlevend.’

Legende
Het verhaal achter het brosse koekje is dat de schaatser die de ijsmoppen heel thuis weet te krijgen, kan bewijzen dat hij niet is gevallen. Het recept van het koekje is geheim. Hazenberg kreeg het van zijn voorganger Verburg die het op zijn beurt had bemachtigd van bakker Rotschenk. Frank Hazenberg: ‘Ik kan wel vertellen dat er kaneel en anijs inzit.’ Als er wordt geschaatst, is de winkel elke dag geopend, óók op zondag.

Lees ook:
Bakker Hazenberg gaat in dranken

Reageer op dit artikel