nieuws

Bakkers: extra personeel voor nonnevotten

Nieuws

MAASTRICHT – De bakkers in de regio Limburg bakken massaal nonnevotten. De vraag naar de typische carnavalslekkernij is rond deze tijd traditioneel zo groot, dat bakkerijen extra personeel moeten inhuren.

MAASTRICHT – De bakkers in de regio Limburg bakken massaal nonnevotten. De vraag naar de typische carnavalslekkernij is rond deze tijd traditioneel zo groot, dat bakkerijen extra personeel moeten inhuren.

Woensdag was de grootste piek. De productie lag bijvoorbeeld alleen al bij Bakkerij Marcel Roebroeks in Susteren op zo’n 8000 ambachtelijk en handgemaakte nonnevotten.

Nonnevot (Limburgs voor de kont van een non. Soms: nonnenvot) of strik is een typisch Limburgs gebakje in de vorm van een lus met een losse knoop. Het gebakje komt oorspronkelijk uit Sittard, en wordt traditioneel met carnaval (Vastelaovend) of Nieuwjaar gegeten. Tegenwoordig vinden nonnevotten het hele jaar aftrek bij de Limburgse bakker. Nonnevotten bestaan uit meel, gist, melk, zout, boter, basterdsuiker en (zonnebloem)olie of reuzel, en worden gefrituurd.

 

Reageer op dit artikel