nieuws

Grote Amerikaanse bakkerij op omvallen

Nieuws

WASHINGTON – De fabrikant van Twinkies, de bekende roomcakejes in de Verenigde Staten, heeft woensdag faillissement aangevraagd.

WASHINGTON – De fabrikant van Twinkies, de bekende roomcakejes in de Verenigde Staten, heeft woensdag faillissement aangevraagd.

Hostess Brands wil de productie en levering van de populaire zoete versnapering gewoon blijven doorzetten.

Twinkies werden in de jaren ’30 op de Amerikaanse markt gebracht en wordt gezien als een traditioneel merk in de VS. Hostess produceert onder meer ook Wonder Bread, een gesneden natuurlijk brood, dat heel populair is.

Het bedrijf heeft een overbruggingskrediet met zijn geldschieters afgesloten van 75 miljoen dollar om de activiteiten door te kunnen zetten.

De faillissementsaanvraag volgt op het vastlopen van de onderhandelingen met de bonden over de zorg en pensioenen van de werknemers. In 2004 vroeg Hostess ook al faillissement aan, waar het bedrijf begin 2009 uitkwam met behulp van investeringsmaatschappijen.
Het concern heeft circa 19.000 werknemers, 36 bakkerijen en 565 verkooppunten in de VS.

Volgens Hostess heeft de aanvraag te maken met de hoge kosten voor pensioenen en zorg en met starre arbeidsovereenkomsten. Ook heeft de bakker last van de economische tegenwind in de VS en gaat het bedrijf gebukt onder een schuld van 860 miljoen dollar.

De topman van Hostess denkt dat een doorstart zal slagen vanwege het grote aantal trouwe consumenten van Twinkies en andere producten. Hij hoopt alsnog een overeenkomst met de vakbonden te kunnen sluiten.
 

Reageer op dit artikel