nieuws

1.300 gebakjes voor nieuwe reactor Petten

Nieuws

1.300 gebakjes voor nieuwe reactor Petten

CALLANTSOOG – Het is de grootste opdracht ooit voor bakker Peter van der Ploeg uit Callantsoog, die toch al 20 jaar in het vak zit. Samen met zijn zoon Piet heeft hij een flinke klus aan de komst van een nieuwe reactor in Petten, aldus De Telegraaf.

CALLANTSOOG –  Het is de grootste opdracht ooit voor bakker Peter van der Ploeg uit Callantsoog, die toch al 20 jaar in het vak zit. Samen met zijn zoon Piet heeft hij een flinke klus aan de komst van een nieuwe reactor in Petten, aldus De Telegraaf

Maar liefst 1.300 gebakjes levert hij maandagmorgen, 23 januari, af bij onderzoeksinstituut ECN in het Noord-Hollandse Petten. Daarmee wordt de komst gevierd van een nieuwe onderzoeksreactor, Pallas genaamd. Het kabinet besloot vrijdag daar 40 miljoen euro voor uit te trekken. En dus is het feest bij ECN.

Pas vrijdag kreeg de bakker te horen dat hij de gigantische klus mocht klaren. Een hele eer, vindt Van der Ploeg, al heeft-ie vervolgens flink moeten doorpezen om de gebakjes op tijd af te krijgen. ‘Ik heb iemand die eigenlijk vakantie had, gevraagd me te helpen. En zaterdag heb ik zelf ook bijgesprongen, terwijl ik dan normaliter vrij ben om tijd door te brengen met vrouw en kinderen. Ja, we hebben overuren moeten draaien, want ook het andere werk ernaast liep gewoon door. Maar dat extra werk heb ik er graag voor over.’

Het resultaat bestaat uit drie soorten gebak: cassis- en passievruchtengebak en de ouderwetse slagroomcake. Gisteravond lagen de lekkernijen al in de zaak. Vanmorgen vroeg is de ‘finishing touch’. Dan worden de taarten in gelijke porties gesneden en komt er nog marsepein bovenop, alsook een figuurtje van de naam van de nieuwe onderzoeksreactor, Pallas.

De nieuwe reactor wordt onder meer gebruikt voor de productie van medische isotopen. Deze worden wereldwijd ingezet bij kankerbehandeling. Dagelijks gaat het om 24.000 patiënten over de hele wereld.

Reageer op dit artikel