nieuws

Sonneveld genomineerd voor NoWasteAward

Nieuws

DEN BOSCH – Bakkerijgrondstoffenleverancier Sonneveld is met het product Sonextra Sustain genomineerd voor de NoWasteAward. Maandag 7 november is de uitreiking.

Sonneveld genomineerd voor NoWasteAward

DEN BOSCH – Bakkerijgrondstoffenleverancier Sonneveld is met het product Sonextra Sustain genomineerd voor de NoWasteAward. Maandag 7 november is de uitreiking.

Behalve Sonneveld zijn ook DMC Maaltijden met de pilot Maaltijdservice á la carte en Scelta Mushroom door de jury genomineerd voor de NoWasteAward die maandag 7 november wordt uitgereikt aan één van de genomineerden door het Ministerie van EL&I tijdens het Beter Eten Congres te Den Bosch. 

De No Waste Award wordt uitgereikt aan de organisatie die op de meest innovatieve manier samenwerkt op het gebied van het voorkomen van voedselverspilling. Uit de 14 inzendingen zijn er 3 genomineerd. De winnaar wordt gekozen op grond van de volgende criteria: innovativiteit van het initiatief, de hoeveelheid voedsel die in potentie minder verspild wordt én hoe bijzonder vernieuwend de samenwerking is met ketenpartners.
 

Over de drie genomineerden:

Sonneveld

Sonneveld is een leverancier van bakkerijgrondstoffen. Sonneveld heeft veel kennis van ingrediënten en de uitwerking daarvan op de kleur, geur, malsheid en korst van het brood. Ze heeft vanuit die kennis een product ontwikkeld (Sonextra Sustain) dat de hoge mate van broodverlies tegengaat. Op de website wordt deze grondstof omschreven als, “een speciale starter voor herverwerking van brood. Met Sonextra Sustain verandert afvalbrood in een zuurdeeg voor de productie van nieuw dagvers brood.” Bij bakkerijen wordt veel brood uiteindelijk niet verkocht, bijvoorbeeld door de THT. Door dit product toe te voegen aan het deeg kan het afvalbrood worden opgewaardeerd tot een nieuwe grondstof, een soort zuurdesem, voor nieuw dagvers brood met meer karakter en smaak.

DMC Maaltijden

Het tegengaan van voedselverspilling in zorginstellingen en ziekenhuizen door het concept ’Maaltijdservice á la carte’. Het concept is om de voeding op een andere (centrale) wijze te bereiden en op een andere manier te verstrekken, daarbij wordt ook gedacht aan regeneratie-technieken (uitserveren). Verder is het van groot belang dat er word gekookt op basis van wat de klant verwacht en lekker vind, met daarin als bijzonderheid dat de klant op het laatste moment nog kan kiezen tussen de verschillende gerechten en de portiehoeveelheid. Dan komen we uiteindelijk uit bij ‘lekker eten op een leuke manier’ omdat ‘goed eten gelijk is aan goed voelen’ Tevens zijn de logistieke bewegingen door dit systeem naar een absoluut minimum terug gebracht.

Scelta Mushroom

Bij het telen van champignons is een groot deel van de opbrengst (ongeveer een kwart per kwekerij) een onbruikbaar stuk, te weten het voetje van de champignon. Deze staat in de zogenaamde dekaarde en is daardoor visueel niet aantrekkelijk voor de consument. Normaal gesproken worden deze voetjes weggegooid en moet de kweker betalen voor het verwijderen van dit afvalproduct. Sinds 2008 is Scelta Blanchaud Concentrates (SBC) deze voetjes op gaan halen om deze te koken, te persen en vervolgens smaakvolle champignonconcentraten van te maken. Deze champignonconcentraten worden dagelijks ingezet in, met name, de soepen en sauzen industrie, deels als concentraat en deels als poeder. Voor de productie van dit laatste zijn we een jointventure aangegaan met een bedrijf in Frankrijk. Onder de afnemers bevinden zich bedrijven als Campbell’s, Knorr, Unox (Cup-a-Soup).

 

Reageer op dit artikel