nieuws

Gist wordt stuk duurder

Nieuws

DOETINCHEM – Er is op dit moment een schrijnend tekort aan melasse. Dat zegt de Duitse Federatie van gistbedrijven. Melasse, een belangrijke grondstof voor de gistproductie, is daardoor 40 procent duurder geworden.

DOETINCHEM – Er is op dit moment een schrijnend tekort aan melasse. Dat zegt de Duitse Federatie van gistbedrijven. Melasse, een belangrijke grondstof voor de gistproductie, is daardoor 40 procent duurder geworden.

Voor één kilogram gist wordt 1300 gram melasse gebruikt. Voor melasse zijn er in de gistproductie nauwelijks alternatieven. De ‘gewone’ suiker is ook duur en om ‘gewone’ suiker te gebruiken zou het productieproces voor de fabricage van gist geheel omgebouwd moeten worden. Dat lijkt op dit moment economisch onverantwoord, zo blijkt uit een onderzoek bij de Duitse gistfabrieken.

Ook andere ingrediënten die nodig zijn voor de productie van gist zijn tien tot dertig procent duurder geworden. De prijzen van essentiële vitamines, zoals vitamine B1 of B6 zijn zelfs met 180 procent gestegen. Bovendien hebben de gistfabrieken te maken met stijgende kosten voor reiniging, verpakking en energie. Gistfabrieken zijn energie-intensieve bedrijven. De gevolgen van de enorme kostenstijging zijn ook waarneembaar op de Nederlandse markt.
 

Reageer op dit artikel