nieuws

Turbulentie noodzaakt CSM tot ingrijpen

Nieuws

DIEMEN (ANP) – Producent van melkzuur en leverancier van bakkerij-ingrediënten CSM gaat herstructureren vanwege een verdere verslechtering van de marktomstandigheden. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

Turbulentie noodzaakt CSM tot ingrijpen

DIEMEN (ANP) – Producent van melkzuur en leverancier van bakkerij-ingrediënten CSM gaat herstructureren vanwege een verdere verslechtering van de marktomstandigheden. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

CSM zei in juli al dat het moeilijk was om het effect van het economische klimaat, versterkt door de turbulentie in de markten, op het gedrag van consumenten in te schatten. Destijds rekende CSM erop dat de verkoopvolumes en prijzen zich geleidelijk zouden herstellen in de tweede helft van dit jaar.

Onder druk

Die aanname is nu ingehaald door de realiteit, aldus het bedrijf. Augustus en september waren teleurstellend in beide activiteiten. Het bedrijfsresultaat (ebita) staat dermate onder druk door een zwakke ontwikkeling van de volumes en de marges dat CSM de doelstelling voor dit jaar niet zal halen. Het bedrijf rekende erop dat het ebita voor eenmalige posten in de tweede helft van dit jaar min of meer gelijk zou zijn aan de 112,7 miljoen euro in de tweede helft van 2010.

CSM rekent nu op een ebita van circa 30 miljoen euro in het derde kwartaal. Een jaar eerder was dat nog 56,7 miljoen euro. Ook zal het bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal worden geraakt door de verslechterende omstandigheden. De eerste stap in het herstructureringsprogramma is inmiddels gezet en behelsde de versterking van het management van de organisatie in Noord-Amerika die gericht is op detailhandelaren. Het programma moet leiden tot een significante, structurele kostenverlaging van 50 miljoen euro. Daarvan moet volgend jaar ongeveer 30 miljoen euro gerealiseerd zijn.

CSM zegt meer details te zullen verstrekken in het tussentijdse handelsbericht dat op 27 oktober wordt gepubliceerd.

 

Reageer op dit artikel