nieuws

Smartphone gaat voeding verklaren

Nieuws

BRUSSEL – Met hun smartphone kunnen consumenten spoedig eerlijke info over voedingsproducten te zien krijgen. Door de gsm even op een blokjescode op de verpakking te richten, verschijnt op het schermpje allerlei extra informatie over een product, bijvoorbeeld over de zuiverheid van ingrediënten, het productieproces en de recycling van de verpakking.

Smartphone gaat voeding verklaren

BRUSSEL – Met hun smartphone kunnen consumenten spoedig eerlijke info over voedingsproducten te zien krijgen. Door de gsm even op een blokjescode op de verpakking te richten, verschijnt op het schermpje allerlei extra informatie over een product, bijvoorbeeld over de zuiverheid van ingrediënten, het productieproces en de recycling van de verpakking.

Sommige producenten gebruiken al zo’n code, die soms QR- of 3D-code wordt genoemd. Maar de informatie bestaat dan uitsluitend uit reclame. Sommige websites vragen er zelfs geld voor, al is het maar een paar cent per keer.

Gratis
Nederlanders hebben het initiatief genomen om uitgebreide productinformatie gratis, betrouwbaar en gedetailleerd te maken. Hun initiatief, dat is gebaseerd op consumentenwensen, heeft inmiddels de steun van leden van het Europarlement en Europese Commissie.

Technologie
‘Consumenten willen meer informatie dan er op het etiket past. Nieuwe technologie is dan de uitkomst’, aldus Herman Koeter, oprichter van Orange House Partnership, een liefdadigheidsinstelling van voedselwetenschappers en oud-topman van het Europese agentschap voor veilig voedsel EFSA.

Project
Koeter wil voor de informatie samenwerken met producenten, consumenten, winkeliers en overheden. Op 18 november lanceert hij in Brussel het project voor deze organisaties. ‘Nu komt het er vooral op aan of bedrijven meewerken. Veel ondernemers vinden ons project te recht door zee’, weet Koeter. ‘Want laten we elkaar geen mietje noemen: producenten willen vooral verkopen. Daarom staat suiker soms aangeduid als "energie". Dat klinkt positiever.’

Gluten
Het project geeft ook voedingsinformatie over de ingrediënten zoals gluten, maar zonder de bedoeling om alleen maar te leiden naar gezonde producten. ‘Je kunt immers alles eten, mits met mate’, vindt Koeter. ‘Wel willen we laten zien of een product is gemaakt met bijvoorbeeld kinderarbeid, genetisch gemodificeerde organismen of hoeveel kilometers de grondstoffen hebben afgelegd.’

Scharrelkippen
Of bijvoorbeeld dat de eieren van een saus afkomstig zijn van scharrelkippen. ‘En dan kun je doorklikken naar een foto of videootje van het bedrijf van de kippenboer’, vertelt Koeter. ‘Ook willen we uitleggen wat de functies zijn van nutriënten zoals koolhydraten, eiwitten, vetten en mineralen.’

Overheid
De informatie moet gecontroleerd worden door de overheid (in Nederland de nVWA) zoals dat nu ook gebeurt voor de informatie op het etiket, meent Koeter. De Nederlandse overheid gaf als eerste subsidie. De bedoeling is dat over een jaar de eerste informatievoorziening op smartphones in alle 23 talen van de EU beschikbaar zal zijn.

 

Reageer op dit artikel