nieuws

Productschappen moeten samengaan

Nieuws

DEN HAAG (ANP) – Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil toe naar aanzienlijk minder product- en bedrijfschappen, die ook nog eens minder taken krijgen. Er moet één backoffice komen voor de organisatie van gezamenlijke diensten van de schappen, zoals de administratie en ict.

DEN HAAG (ANP) – Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil toe naar aanzienlijk minder product- en bedrijfschappen, die ook nog eens minder taken krijgen. Er moet één backoffice komen voor de organisatie van gezamenlijke diensten van de schappen, zoals de administratie en ict.

Dat staat in een plan van Kamp, waarin hij woensdag aankondigt dat het stelsel van de huidige 6 bedrijfschappen en 11 productschappen op de schop gaat. Taken van de schappen worden beperkt tot wat van ‘voldoende publiek belang’ is, zoals het bevorderen van diergezondheid en voedselveiligheid.

Ongeveer 400.000 ondernemingen met 2 miljoen werknemers hebben te maken met de schappen, vooral in de land- en tuinbouw. De organisaties liggen al jaren onder vuur. Ondernemers klagen dat ze verplicht zijn te betalen, terwijl ze geen rechtstreekse invloed hebben op de gang van zaken en wel allerlei regels opgelegd krijgen.

Kamp hoopt dat door taken te verminderen de heffingen voor ondernemers lager worden. Zo is het volgens hem niet nodig dat de schappen aan productpromotie doen.

 

Reageer op dit artikel