nieuws

Enorme boete digitaal schandpalen

Nieuws

DEN HAAG – Bakkers die proberen zelf overvallers of winkeldieven te vinden door bijvoorbeeld beelden van bewakingscamera’s online te plaatsen, kunnen in de toekomst rekenen op automatische forse boetes.

Enorme boete digitaal schandpalen

DEN HAAG – Bakkers die proberen zelf overvallers of winkeldieven te vinden door bijvoorbeeld beelden van bewakingscamera’s online te plaatsen, kunnen in de toekomst rekenen op automatische forse boetes.

Dat zegt voorzitter Jacob Kohnstam van het College bescherming persoonsgegevens (Cbp) vanmorgen in het AD. De boete bedraagt voor eenmansbedrijven al snel 25.000 euro. Volgens Kohnstam is het opsporen van criminelen voorbehouden aan politie en justitie. Wie zelf foto’s of filmpjes van misdadigers online plaatst, schendt de privacy van de crimineel, stelt de voormalige D66-politicus.

Afschrikwekkende werking
Justitie werkt op dit moment aan een wet dit komend najaar klaar moet zijn, waarin de boetes exact zijn vastgelegd. De boetes moeten een duidelijke afschrikwekkende werking hebben, meent de privacywaakhond. De ernst van de overtreding en de grootte van de organisatie bepalen voor een belangrijk deel de hoogte van de boete. Deze kan voor heel grote bedrijven in de miljoenen gaan lopen.
 

Reageer op dit artikel