nieuws

Tarwe mogelijk duurder door droogte

Nieuws

DEN HAAG/DOETINCHEM – Droogte in belangrijke tarweproducerende regio’s in de wereld zorgen voor opdrijving van de tarweprijzen.

Tarwe mogelijk duurder door droogte

DEN HAAG/DOETINCHEM – Droogte in belangrijke tarweproducerende regio’s in de wereld zorgen voor opdrijving van de tarweprijzen.

De droogte in het noorden van Europa heeft mogelijk een opdrijvend effect op de prijzen van grondstoffen als tarwe en maïs. April was de warmste maand sinds 1900 en de droogste in ongeveer vijftig jaar. Ofschoon het nog te vroeg is de kosten van het droge weer in te schatten, wordt rekening gehouden met mindere oogsten dit jaar. Zo stelt het Financieele Dagblad.

Frankrijk
Met name in het noorden en het noordwesten van Frankrijk is het erg droog en zijn er in sommige gebieden al restricties op het gebruik van water ingevoerd. In de VS heeft de landbouwsector last van overstromingen van de rivier de Mississippi en van droogte in de staten Kansas en Oklahoma. Afgelopen winter had Australië te kampen met overstromingen.

China
In het oosten van China, dat bekend staat als China’s graanschuur en goed voor 80% van de graanproductie van het land, was het de afgelopen wintermaanden ook extreem droog. De Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties waarschuwde dat dit tot een crisis zou kunnen leiden met gevolgen voor de wereldvoedselprijzen.

Onrust
Koen Straetmans, strateeg grondstoffen van ING Investment Management wijst erop dat ook Irak zijn strategische aankopen heeft verhoogd en dat Saudi-Arabië zijn tarwevoorraad binnen drie jaar wil verdubbelen.

Ramp Japan
Ook de ramp in Japan drijft de voedselprijzen op, zegt Straetmans. ‘Nu de binnenlandse Japanse landbouwsector waarschijnlijk zwaar wordt getroffen door de gevolgen van het incident in Fukushima, is er mogelijk een stijging van de import nodig. Het land is de op drie na grootste importeur van tarwe.

Verhoging
De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verhoogde woensdag de verwachtingen voor de tarweprijs voor de komende drie maanden van $ 7,75 naar $ 8 per bushel (circa 35 liter), de internationaal gangbare inhoudsmaat voor granen. De analist rekent op een lagere productie dan eerder aangenomen en ‘ook de tarwevoorraad neemt minder toe dan waar we eerder op hadden gerekend’.

 

Reageer op dit artikel