nieuws

Broodzout verboden

Nieuws

DOETINCHEM – Het is niet meer toegestaan om broodzout te gebruiken in brood en broodvervangers. Sinds 20 juni moet bakkerszout worden gebruikt.

Broodzout verboden

DOETINCHEM – Het is niet meer toegestaan om broodzout te gebruiken in brood en broodvervangers. Sinds 20 juni moet bakkerszout worden gebruikt.

Dit staat in het Warenwetbesluit Toevoeging microvoedingsstoffen aan levensmiddelen. In het convenant bakkerszout is vastgelegd dat bakkerszout wat in Nederland verhandeld en gebruikt wordt 50-65 mg jodium per kg zout bevat. Het mag in alle bakkerijproducten gebruikt worden. 

Zout declaratie
In de ingrediëntenlijst declareert kanbakkerszout op één van de volgende manieren worden geclareerd:

  • bakkerszout
  • gejodeerd keukenzout
  • keukenzout verrijkt met jodium
  • met jodium verrijkt keukenzout


Uitzonderingen
Het convenant is alleen van toepassing op bakkerijen die in Nederland zijn gevestigd en die producten maken voor de Nederlandse markt. In biologische producten mag zeezout worden gebruikt in plaats van bakkerszout. In exportproducten is het gebruik van bakkerszout niet nodig of gewenst vanwege andere regelgeving in het buitenland. Ook bakkerijproducten die worden geïmporteerd, hoeven niet met bakkerszout te zijn gemaakt.
 

Reageer op dit artikel