nieuws

‘Witbrood met volkorenclaim is onterecht

Nieuws

WAGENINGEN – De met vezels verrijkte witbroden voeren onterecht de vermelding ‘witbrood met volkoren’.

‘Witbrood met volkorenclaim is onterecht

WAGENINGEN – De met vezels verrijkte witbroden voeren onterecht de vermelding ‘witbrood met volkoren’.

Dat zei hoogleraar Fred Brouns tijdens de Themadag Granen in Wageningen. ‘Het betreft in dit geval witbrood met volkoren bestanddelen, maar dat is absoluut niet hetzelfde. Het gaat hier om een ‘unjustified’ claim.’

Wit brood met volkoren (Blueband brood) is een ontwikkeling die er mede toe moet leiden dat vooral kinderen voldoende vezels binnenkrijgen. De Maastrichtse hoogleraar gaf toe dat ook zijn kinderen het eten, maar hij maakt zich geen illusies over de extra voedingswaarde van deze broden.

Geen voedingswaarde
‘Juist die componenten waarin de voedingswaarde van volkoren zit, het vlies, worden niet toegevoegd. Als het gaat om vezels wordt bovendien vaak cellulose gebruikt. Het is wel een tarwebestanddeel, maar een waar het menselijk lichaam niets mee doet. Het geeft wel bulk, maar heeft geen voedingswaarde.’

Brouns zou graag zien dat de voedingsmiddelenindustrie het meer zoekt in verrijking met aleuroonvezel uit graan. ‘Dat is het bestanddeel waar de toegevoegde waarde van de hele korrel in zit.’
 

Lees ook
Becel stort zich op broodmarkt
Gb Plange wint Jaarprijs Voedingscentrum met VollerKoren
Rin van der Molen: de maat is vol
Reclame Code Commissie: reclame Zonnatura brood misleidend
 

Reageer op dit artikel