nieuws

‘Wereldgraanprijzen dalen in 2010/2011

Nieuws

DOETINCHEM – De prijs voor harde tarwe daalt in het seizoen 2010/2011 6 procent tot een gemiddelde van 143,8 euro (196 dollar) per ton.

‘Wereldgraanprijzen dalen in 2010/2011

DOETINCHEM – De prijs voor harde tarwe daalt in het seizoen 2010/2011 6 procent tot een gemiddelde van 143,8 euro (196 dollar) per ton.

Dat meldt het Australische marktbureau Abare. De vraag naar graan trekt aan, maar grote voorraden maken dat de prijzen fors dalen. De wereldvoorraad tarwe stijgt ten opzichte van het seizoen 2009/2010 met 3 procent tot 203 miljoen ton.

De hoeveelheid tarwe die beschikbaar is op de markt blijft ongeveer hetzelfde: 117 miljoen ton. De Amerikaanse export, de grootste, zal echter dalen naar het laagste niveau in 30 jaar. De Amerikaanse export wordt deels "vervangen" door aanvoer uit het gebied rond de Zwarte Zee, waar producenten profiteren van logistieke voordelen en een lage kostprijs.

De verwachting is dat de grootste netto-importeurs van tarwe opnieuw Brazilië, Japan, Iran, Irak, Zuid-Korea, Mexico en Nigeria zullen zijn. Op de middellange termijn verwacht Abare vanwege de groeiende en steeds rijkere wereldbevolking stijgende graanprijzen. Prijzen worden ook ondersteund door de toegenomen inzet van bio-ethanol.

Lees ook
EU grijpt niet in op graanmarkt
Brussel verwacht graanoogst van 290,5 miljoen ton
Productschap Akkerbouw houdt Themadag Granen

 

Reageer op dit artikel