nieuws

Productschap Akkerbouw in het rood door bakkerijproject

Nieuws

DEN HAAG – Het Productschap Akkerbouw heeft vorig jaar een verlies geleden van 1,58 miljoen euro.
Het verlies wordt voor een groot deel veroorzaakt door het stofproject van de bakkerijbranche.

DEN HAAG – Het Productschap Akkerbouw heeft vorig jaar een verlies geleden van 1,58 miljoen euro.
Het verlies wordt voor een groot deel veroorzaakt door het stofproject van de bakkerijbranche.

Daardoor zakt het eigen vermogen naar 16,1 miljoen euro. In 2008 boekte het productschap een positief resultaat van 523.900 euro.

Het bestuur van het productschap bespreekt volgende week de jaarrekening over 2009. Secretaris Matthé Elema zegt op AGD.nl dat het verlies voor een belangrijk deel wordt door het project Blij met Stofvrij. ‘Het project loopt al jaren en vorig jaar hebben we de lasten moeten nemen. Het gaat om ruim 1 miljoen euro.’

Het productschap heeft vorig jaar 14,3 miljoen euro aan inkomsten gehad. De uitgaven bedroegen 15,9 miljoen euro. De reserves van 16,1 miljoen euro eind december zijn hoger dan de jaarlasten. Volgens de norm van de Sociaal Economische Raad, dat toezicht houdt op de productschappen, mogen de reserves niet hoger zijn dan de jaarlasten. Elema: ‘We hebben steeds ontheffing gehad van de SER voor die norm. We werken er aan dat de reserves onder de jaarlasten komen. Het productschap wil geen spaarbank zijn."

Het bestuur had in november vorig jaar al besloten om de heffingen voor 2010 gelijk te houden. Het productschap begroot voor dit jaar een verlies van 3,2 miljoen euro. Daardoor dalen de reserves eind dit jaar naar 13,5 miljoen euro, waardoor het productschap voldoet aan de SER-norm.

 

Reageer op dit artikel