nieuws

Nederlanders leven net zo (on)gezond als jaar terug

Nieuws

DEN HAAG – De levenswijze en eet- en beweegpatroon van Nederlanders is ongewijzigd ten opzichte van 2008.

Nederlanders leven net zo (on)gezond als jaar terug

DEN HAAG – De levenswijze en eet- en beweegpatroon van Nederlanders is ongewijzigd ten opzichte van 2008.

Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS onder tienduizend personen. Zo blijkt dat vorig jaar het aantal mensen dat voldoende beweegt niet is gestegen. In 2009 voldeed ongeveer 56 procent aan de norm ‘gezond bewegen’. In de jaren ervoor was dat percentage hetzelfde.

Op dit moment beweegt één op de twee Nederlanders onvoldoende, is één op de tien veel te dik, drinkt één op de tien te veel alcohol en rookt ruim één op de vier Nederlanders. Het aantal mensen met ernstig overgewicht blijft toenemen.

Zout
Hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg Johan Mackenbach aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam pleit voor ingrijpen van de overheid. ‘Het bedrijfsleven vermindert de hoeveelheid zout niet uit zichzelf, want dat kost geld. Consumenten zullen het in eerste instantie ook niet op prijs stellen, ze zijn aan het zoute eten gewend. Daarom moet de overheid de leiding nemen.’ De bakkerijbranche blijkt vooralsnog het braafste jongetje van de klas. Het Voedingscentrum prees de branche onlangs om haar progressieve zoutreductie.

Lees ook:

 • Nicole Schabbink op tv over zoutreductie (video)
 • Zoutreductie in brood: enorme gezondheidswinst
 • Doden door te veel zoutinname
 • Bakker Floor Plaizier: minder zout meer smaak
 • Praktijktip zout
 • Broodzout verboden
 • De keerzijde van zoutreductie
 • Jan-Aart Schuld en Rin van der Molen over zoutreductie 

   

   

   

   

   

 • Reageer op dit artikel