nieuws

‘Verrijkt witbrood niet vergelijken met volkorenbrood

Nieuws

WAGENINGEN – Frans Kok, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit, plaatst in de Consumentengids kanttekeningen bij de introductie van het verrijkte witbrood ‘Blue Band Goede Start’ van Unilever.

‘Verrijkt witbrood niet vergelijken met volkorenbrood

WAGENINGEN – Frans Kok, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit, plaatst in de Consumentengids kanttekeningen bij de introductie van het verrijkte witbrood ‘Blue Band Goede Start’ van Unilever.

‘Je kunt niet zomaar zeggen dat een product met toegevoegde geïsoleerde vezels een volwaardige vervanger is van een product waar die vezels al van nature inzitten. Ook moet je kinderen niet het idee geven dat witbrood even gezond is als volkorenbrood’, vindt de wetenschapper. Om witbrood gezonder te maken zijn aan ‘Blue Band Goede Start‘ extra vezels, vitamine B1, B3 B8 foliumzuur, ijzer en zink toegevoegd tot op het niveau van volkorenbrood. Verder bevat het minder zout dan gangbaar witbrood. De vezels in het brood worden bijvoorbeeld in de vorm van inuline toegevoegd.

Smaakbeleving

Vezelrijke producten hebben een positief effect op de gezondheid, maar of dat ook geldt voor toegevoegde vezels is nog niet bekend, stelt Kok. De hoogleraar is ook niet geheel positief over de inspanningen die Unilever heeft gedaan om het zoutgehalte in het witbrood omlaag te brengen. ‘Het bedrijf doorkruist inspanningen die in de bakkerijsector worden gedaan om het zoutgehalte in brood over de hele linie stapsgewijs terug te brengen. Consumenten kunnen dan langzaam wennen aan de minder zoute smaak. Unilever vervangt natriumzout door kaliumzout. De smaakbeleving verandert daardoor niet.

Unilever stelt overigens dat het bedrijf slechts een deel van het natriumzout door kaliumzout heeft vervangen. Het bedrijf wil ook wel beamen dat het eten van volkorenbrood beter is dan wit of bruin brood. Veel kinderen willen echter geen volkorenbrood eten vanwege de grove structuur. Dan is met vezels verrijkt witbrood die je niet ziet of proeft een mooi alternatief, aldus Unilever.

 

 

Reageer op dit artikel