nieuws

Twijfels over nut ijzertoevoeging aan ontbijtgranen

Nieuws

IJSSELSTIJN – Prof.dr. Wim van Dokkum heeft sterke twijfels over het nut van ijzertoevoeging aan bijvoorbeeld ontbijtgranen.

Twijfels over nut ijzertoevoeging aan ontbijtgranen

IJSSELSTIJN – Prof.dr. Wim van Dokkum heeft sterke twijfels over het nut van ijzertoevoeging aan bijvoorbeeld ontbijtgranen.

In het decembernummer van Nieuws voor diëtisten stelt hij veel meer heil te zien in het stimuleren van de opname van ijzer. En dat kan al met kleine aanpassingen in de voeding.

Volkorenbrood

Bij een krappe ijzerinname kan een kleine switch in de voeding al heel wat verbeteren. Diëtisten kunnen hierin goed adviseren. Van Dokkum: ‘Bijvoorbeeld door vaker producten met haemijzer te adviseren, vlees dus, en te zorgen dat er vitamine C bij elke maaltijd aanwezig is. Daarna richt je je pijlen op de stoffen die de opname van ijzer remmen.’ Een van de belangrijkste is fytaat uit volkorenbrood. Van Dokkum: ‘Ik adviseer mensen vaak om bruin brood te eten, omdat daar de helft minder fytaat in zit, iets minder ijzer en toch nog een behoorlijke hoeveelheid vezel.’ Andere remmers zijn polyfenolen uit koffie, thee en wijn en calcium uit zuivel.
 

Reageer op dit artikel