nieuws

Patissiers winnen Nederlands Kampioenschap Icecarving

Nieuws

ARNHEM – Jan Willem Jansen behaalde zaterdag samen met Jeroen Goossens (foto) tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Icecarving in Arnhem de eerste plaats.

Patissiers winnen Nederlands Kampioenschap Icecarving

ARNHEM –  Jan Willem Jansen behaalde zaterdag samen met Jeroen Goossens (foto) tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Icecarving in Arnhem de eerste plaats.

Het spectaculaire evenement werd voor de zesde keer georganiseerd tijdens de ‘Warm Winter Weken’, waar 16 teams van twee personen de strijd met elkaar aangingen. ‘Op internationale patisseriewedstrijden is icecarving een belangrijk onderdeel van de wedstrijd,’ verklaart Jan Willem Jansen, lid van het Nederlands Patisserie Team, hun deelname. Eigenaar Jeroen Goossens van patisseriebedrijf Crème de la Crème in Zoeterwoude:  ‘Het is prachtig dat wij als patissiers op nationaal niveau ook kunnen laten zien wat een divers vak ons ambacht eigenlijk is.’  De opdracht bestond uit het maken van een sculptuur van 5 blokken ijs van 100x50x25cm. De wedstrijd duurde 7,5 uur en kandidaten konden gebruik maken van verschillende gereedschappen, zoals beitels, motorzagen en diverse slijpapparatuur.

Waterdier
De patissiers kozen voor het onderwerp Leviathan; een mythisch monsterachtig waterdier dat in de Bijbel genoemd wordt en zou leven in een zee van kristal. De creatieve invulling die Jeroen Goossens en Jan Willem Jansen hieraan hebben gegeven heeft geresulteerd in een sculptuur van 2,4 meter hoog. ‘Onze ‘Leviathan’ bestaat uit een lichaam van een vis die overgaat in een steigerend paard en waaruit een gespierde strijder met enorme vleugels de aanval  afweert,’ legt Jan Willem uit.

Jeroen en Jan Willem hebben naast het behalen van de titel tevens een reis gewonnen naar het wereldkampioenschap icecarving in Ottawa (Canada) dat wordt gehouden van 5 tot 7 februari 2010.
 

Reageer op dit artikel