nieuws

Hartog’s bakt dertigduizend volkoren oliebollen

Nieuws

AMSTERDAM – Vierduizend klanten worden vandaag vanaf 05.00 uur ’s ochtends verwacht bij Hartog’s Volkorenbakkerij in de Wibautstraat en de Ruyschstraat voor de oliebollenverkoop.

Hartog’s bakt dertigduizend volkoren oliebollen

AMSTERDAM – Vierduizend klanten worden vandaag vanaf 05.00 uur ’s ochtends verwacht bij Hartog’s Volkorenbakkerij in de Wibautstraat en de Ruyschstraat voor de oliebollenverkoop.

Iedere oliebol die de deur uitgaat, wil eigenaar Fred Tiggelman zelf gebakken hebben. ‘Ik heb twee kinderen: mijn dochter en de oliebol. En een goede vader zorgt voor zijn kind,’ laat hij in Het Parool weten.

Uit grote blauwe emmers haalt hij het oliebollendeeg en stopt het in een trechter. Geleidelijk vallen daar de deegklonten in tweetallen uit, totdat er 62 stuks bij iedere frituurpan klaarliggen. Ze hebben dan allemaal de vorm van een misvormd paasei, maar Tiggelman vangt ze op met een soort zeef. Daarin laat hij ze in een vloeiende beweging nog een keer rollen, voordat ze in het borrelende frituurvet glijden. De temperatuur van het vet is 180 graden. Bij die temperatuur schroeit de oliebol snel dicht, waardoor deze geen vet opneemt. De vorm hebben ze, nu de kleur nog.

Naar het hele artikel in Het Parool

 

Reageer op dit artikel