nieuws

Broodindustrie rekent prijsverhogingen door

Nieuws

DEN HAAG – Supermarkten hebben de prijzen van brood, agf en eieren niet op oneerlijke wijze opgedreven ten koste van producent en consument. Dat stelt de Nederlandse Mededingingsautoritet (NMa) na een onderzoek naar de prijsvorming van deze producten.

Broodindustrie rekent prijsverhogingen door

DEN HAAG – Supermarkten hebben de prijzen van brood, agf en eieren niet op oneerlijke wijze opgedreven ten koste van producent en consument. Dat stelt de Nederlandse Mededingingsautoritet (NMa) na een onderzoek naar de prijsvorming van deze producten.

Volgens de NMa zijn de prijzen in de supermarkt wel een veelvoud van de prijs die de producenten ontvangen. Vooral op komkommers, paprika’s en uien halen supermarkten de hoogste marge, als gekeken wordt naar percentages van de verkoopprijs.

Uit het onderzoek blijkt dat een prijsschok, zoals het rapport van de NMa dat noemt, van de maalindustrie leidt tot een permanente verhoging van de verkoopprijs van zowel de inkoop- als verkoopprijs van het brood in het supermarktkanaal. ‘De broodindustrie is in staat maximaal te profiteren van deze prijsverhogingen.’ Zij berekenen de gestegen kosten maximaal door aan het supermarktkanaal, terwijl die de kosten voor slechts 50 procent doorberekent aan de klant.

Bekijk de NMa-rapportage ‘Prijsvorming in de agr-food sector’
 

Reageer op dit artikel