nieuws

Bakker Willy Olink derde in AD oliebollentest

Nieuws

DOETINCHEM – Vier bakkers hebben een top 10 notering weten te behalen in de AD oliebollentest. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar. Bakker Willy Olink uit Maarssen werd derde.

Bakker Willy Olink derde in AD oliebollentest

DOETINCHEM – Vier bakkers hebben een top 10 notering weten te behalen in de AD oliebollentest. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar. Bakker Willy Olink uit Maarssen werd derde.

Vorig jaar eindigde Olink als achtste en bakker Paul Berntsen uit Didam als tweede. Dit jaar waren het behalve Olink ook Echte Bakker Vliegendehond uit Wolvega (6), Echte Bakker Haafs uit Haren (9) en Bakkerij van der Heijden uit Soest (10) die zich in de top tien nestelden. Berntsen eindigde dit jaar op een 27e plaats. De winst ging voor de zevende keer naar Richard Visser van Richard Visser’s Gebakkraam uit Rotterdam. ‘Waanzinnig,’ reageert hij in het AD. ‘Ik had natuurlijk wel gehoopt op een plaats in de top 10, maar weer nummer één, te gek.’

Zeer goed

De oliebollen van de Maarssense bakker Willy Olink werden door de jury als ‘zeer goed’ bestempeld. ‘Willy en Inge Olink presteren weer top met een smakelijke bol met krokante korst en een prima baksmaak. Dit betekent straks weer lange rijen en forse wachttijden,’ laat de jury weten. De bollen van de andere bakkers in de top tien worden als ‘goed’ beschouwd. De jury over Vliegendehond: ‘Ivo Vliegendehond staat bekend als een goede baker en hij geeft met deze oliebollen weer een prima visitekaartje af. Lekker luchtig en goed gevuld.’ Over Echte Bakker Haafs: ‘Weer een oliebol die zich in positieve zin onderscheidt. Haafs heeft duidelijk nagedacht over de receptuur. Dit zet je met een gerust hart op tafel.’ En over Bakkerij van der Heijden: ‘Van der Heijden laat zich van zijn beste kant zien. Lekkere, luchtige oliebol met aangenaam knapperige korst. Daar neem je nog een tweede van.’

In het onderzoek, dat voor de zeventiende keer werd gehouden, beoordeelde het AD 105 verkooppunten. 59 bakkers en kramen kregen een voldoende of beter. Dat gold niet voor de Gebakkraam op de Garenmarkt in Leiden. Met echte ‘Leidse braakballen’ eindigde hij op de laatste plaats.

Gegevens top 10 bakkers:

Olink (prijs: 0,85, gewicht in gram: 94, vet in percentage: 13,8)

Vliegendehond (prijs: 0,60, gewicht in gram: 97, vet in percentage: 9,46)

Haafs (prijs: 0,75, gewicht in gram: 105, vet in percentage: 10,9)

Van der Heijden (prijs: 0,85, gewicht in gram: 84, vet in percentage: 14,3)

Lees ook:

Vaktips voor een betere oliebol (van Willy Olink) 

Twee bakkers in top 10 AD oliebollentest

Oliebollenfile bij Berntsen 

 

Reageer op dit artikel