nieuws

Tarweoogst in Australië door droogte onder druk

Nieuws

CANBERRA – De Australische tarweoogst valt 2 tot 3 miljoen ton lager uit dan de laatste raming door aanhoudende hitte en droogte.

Tarweoogst in Australië door droogte onder druk

CANBERRA – De Australische tarweoogst valt 2 tot 3 miljoen ton lager uit dan de laatste raming door aanhoudende hitte en droogte.

Dat verwachten analisten. De Australische productie wordt vrijwel geheel geëxporteerd waardoor de prijs van tarwe wereldwijd kan gaan stijgen. Australië neemt dit jaar circa 3,5 procent van de wereldwijde tarweproductie voor zijn rekening. De meeste productie vindt plaats in de provincies Western Australia, New South Wales en Victoria. De eerste twee gebieden zijn getroffen door een hittegolf met temperaturen boven de 40 graden Celsius.

Fragiel
Volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw is de invloed voor Europa, qua prijszetting, groot. De voorraden zijn nog altijd fragiel en het net ingezaaide areaal van Rusland en Oekraïne wordt ook al gefrustreerd door droogte.
Bovendien concurreert Australisch graan met name op de lucratieve markten van het Midden-Oosten direct met Europees graan. Er kunnen dus betere deals worden gesloten met afnemers uit de Golfstaten.

Kwalititeit
Australië produceert vooral kwalitatief hoogwaardige, harde tarwe zoals in Europa gebruikt wordt in pasta’s. Omdat deze om culinaire redenen niet zo eenvoudig te vervangen is door zachte tarwe, zal de prijs voor topkwaliteit volgens analisten van ProFarmer Australia in verhouding nog harder stijgen.

Raming
Omdat de regionale verschillen enorm zijn, moeten graananalisten puzzelen om tot een goede prognose te komen. Ze lopen uiteen: het Amerikaanse ministerie van landbouw houdt de oogstraming op 23,5 miljoen ton. De Commonwealth Bank of Australia houdt het op 21,6 miljoen ton, en Abare (een overheidsinstelling) op 22,7 miljoen ton. Met de geraamde daling komt de oogst circa 300.000 tot 400.000 ton lager uit dan vorig jaar, wat overigens het beste jaar ooit was. De komende weken dalen temperaturen in de groeiregio’s.

 

Reageer op dit artikel