nieuws

Betalen met PIN verdwijnt in 2012

Nieuws

DEN HAAG – Consumenten in Nederland kunnen vanaf 2012 niet meer betalen met PIN. In de plaats daarvoor komt een nieuw betalingssysteem waarbij mensen hun pas niet meer door een sleuf hoeven te halen maar slechts ergens in hoeven te steken.

DEN HAAG – Consumenten in Nederland kunnen vanaf 2012 niet meer betalen met PIN. In de plaats daarvoor komt een nieuw betalingssysteem waarbij mensen hun pas niet meer door een sleuf hoeven te halen maar slechts ergens in hoeven te steken.

De pincode, die meeverhuist met een klant, blijft bestaan. Currence, de eigenaar van PIN, heeft dinsdag berichtgeving hierover in De Telegraaf bevestigd. De meeste banken in Nederland hebben aangegeven liever over te willen stappen naar het nieuwe systeem, dat gevoerd wordt door de Amerikaanse betaalkaartgiganten Maestro en Visa.

Kostenvoordelen
Op termijn heeft dit systeem voor banken kostenvoordelen. Verder is het volgens Currence voor de uniformiteit goed om een systeem te kiezen dat ook elders in Europa wordt gebruikt.

Het nieuwe systeem wordt twee jaar eerder ingevoerd dan voorzien. Dat heeft ook te maken met toenemende gevallen van het zogenoemde skimmen, waarbij criminelen bankpasgegevens kopiëren en zo rekeningen plunderen.

Minder fraudegevoelig
Het nieuwe betalingssysteem zou minder fraudegevoelig zijn. In het nieuwe systeem hebben bankpassen geen magneetstrip meer, maar een zogenoemde EMV-chip.

Momenteel beschikt ongeveer 80 procent van alle circa 25 miljoen bankpasjes in Nederland al over de EMV-chip. Eind volgend jaar moet dat zijn opgelopen tot tegen de 100 procent. Ongeveer 40 procent van alle betaalautomaten in winkels is geschikt voor het nieuwe pinnen. Ergens halverwege 2011 zijn naar verwachting alle automaten geschikt.

Hetnieuwepinnen.nl
Om winkeliers voor te bereiden op het nieuwe betaalsysteem is website hetnieuwepinnen.nl opgezet. De banken hebben winkeliers toegezegd dat het nieuwe betalingssysteem hen de komende vijf jaar niet niet meer zal kosten dan het oude. Consumenten worden actief voorgelicht over de veranderingen vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar.

Nederlanders doen steeds vaker PIN-betalingen. Currence streeft dit jaar naar een aantal van twee miljard transacties. Dat komt neer op ongeveer acht- tot vijftienduizend transacties met PIN per minuut.

 

Reageer op dit artikel