nieuws

Bakkers: stop verspilling van brood

Nieuws

DE STEEG – Er zijn oplossingen in zicht voor de 70 miljoen kilo dagoud brood die jaarlijks wordt verspild. Vandaag werden ze gepresenteerd in De Steeg.

DE STEEG  –  Er zijn oplossingen in zicht voor de 70 miljoen kilo dagoud brood die jaarlijks wordt verspild. Vandaag werden ze gepresenteerd in De Steeg. 

De branche wil afrekenen met deze verspilling van kostbare tarwe, energie, transport en moeite. Met succes is gezocht naar mogelijkheden om de retourstroom fors te verminderen. Dat bleek vandaag op Landgoed Rhederoord in De Steeg. De industrie vindt de huidige gang van zaken met name ergerlijk. Niet bepaald een toonbeeld van maatschappelijk ondernemen, al dat brood waar uiteindelijk maar paneermeel van wordt gemaakt, voer voor de varkens of op beperkte schaal biogas. De Stichting Bakkerij Imago riep de sector daarom op om oplossingen te verzinnen voor het probleem van die ‘reststroom’.

Vandaag werden onder meer de volgende ideeën gepresenteerd:
– Door vergisting kunnen uit de oude broden nuttige grondstoffen worden gewonnen. Die grondstoffen kunnen opnieuw worden gebruikt voor de productie van dagvers brood.
– Locaal kan bio-energie worden opgewekt. Op een efficiënte manier kan wel tot 3kWh energie worden gewonnen uit twee broden. Een 6watt-spaarlamp kan daarop 500 uur branden.
– Ook is het mogelijk uit de reststroom grondstoffen te maken voor verpakkingsmateriaal (brood-papier en brood-plastic).
– Van oud brood kun je ook snacks maken.

Vanavond besteedt het NOS-Journaal om 18 uur en 20 uur aandacht aan de kwestie.

Lees ook: Bakkerijbranche: geen brood meer voor eendjes

Later meer.

 

Reageer op dit artikel