nieuws

Bakkerijbranche lanceert radicale ideeën tegen broodverspilling

Nieuws

DE STEEG – Er zijn oplossingen in zicht voor het 70 miljoen kilo dagoud brood dat jaarlijks wordt verspild. De bakkerijbranche presenteerde donderdag 12 november een aantal radicale ideeën.

Bakkerijbranche lanceert radicale ideeën tegen broodverspilling

DE STEEG – Er zijn oplossingen in zicht voor het 70 miljoen kilo dagoud brood dat jaarlijks wordt verspild. De bakkerijbranche presenteerde donderdag 12 november een aantal radicale ideeën.

Tijdens een druk bezochte bijeenkomst (Brood voor morgen) op initiatief van Stichting Bakkerij Imago presenteerden een viertal groepen in De Steeg ideeën de reststroom van brood in de toekomst op te lossen. Het publiek (allemaal afkomstig uit de bakkerijbranche) koos uiteindelijk de plannen Broodnodig en FlourPower uit die volgens hen het meeste kansrijk zijn om te slagen.

Broodnodig
Broodnodig toonde aan dat het mogelijk is uit de reststroom grondstoffen te maken voor verpakkingsmateriaal (brood-papier en brood-plastic). Hierdoor verdubbelt de waarde van oudbrood van acht naar zestien cent per kilo.

 

 


FlourPower
Het idee FlourPower toonde aan dat van oud brood locaal bio-energie kan worden opgewekt. Op een efficiënte manier kan wel tot 3kWh energie worden gewonnen uit twee broden. Een 6watt-spaarlamp kan daarop 500 uur branden, aldus de groepsleden.

Andere plannen
Andere ideeën die gepresenteerd werden waren: overproductie te beperken door betere afstemming van het bestelsysteem van supermarkten en bakkerijen én oud brood hergebruiken (drogen) en door middel van kruiden toe te voegen te transformeren in een snackproduct.

Bakery Nexus
Het viertal ideeën zijn bedacht door leden van Bakery Nexus en andere betrokkenen uit de bakkerijbranche in twee maanden tijd. De ideeën worden nu verder uitgewerkt.

EBIC en NIZO presenteerden ook plannen (buiten mededinging van de verkiezing) om reststroom te beperken. EBIC toonde aan dat oud brood omgezet kan worden in desem. NIZO lanceerde Cubes: oud brood als ontbijtsnack.

Lees meer in Bakkerswereld van 27 november

Beluister radiofragment Radio 1
 

Reageer op dit artikel