nieuws

Bakkerij Hazenberg brengt ijsmoppenboek uit

Nieuws

VLAARDINGEN – Het bakken van ijsmoppen is eeuwenoude traditie in Vlaardingen en het Westland. Reden voor ‘ijsmoppenbakker’ Echte Bakker Hazenberg om er een boek over uit te brengen.

Bakkerij Hazenberg brengt ijsmoppenboek uit

VLAARDINGEN – Het bakken van ijsmoppen is eeuwenoude traditie in Vlaardingen en het Westland. Reden voor ‘ijsmoppenbakker’ Echte Bakker Hazenberg om er een boek over uit te brengen.

IJsmoppen uit Vlaardingen, traditie in een zakdoek. Zo heet het boek dat Frank en Getruud Hazenberg van Echte Bakker Hazenberg hebben gemaakt over de ijsmop. De presentatie was maandag in café de Kroon in Vlaardingen. Het 192 pagina’s tellende boek (full colour) vertelt de geschiedenis van de ijsmop, afgewisseld met tachtig persoonlijke verhalen van schaatsers, recepten en vijfhonderd foto’s.

Legende
Alleen wanneer de wateren in Vlaardingen zijn bevroren, mogen de ijsmoppen worden verkocht. Het verhaal achter het brosse koekje, dat eeuwen oud is, is dat de schaatser die de ijsmoppen heel thuis weet te krijgen, kan bewijzen dat hij niet is gevallen.

Boek
Het idee om een boek uit te brengen kwam begin dit jaar toen Hazenberg na tien jaar eindelijk weer zijn beroemde ijsmop mocht maken. Frank: ‘Getruud kwam met het idee. We zijn vervolgens de archieven ingedoken en hebben oproepen geplaatst op oude verhalen op te sporen. We hebben tachtig ingezonden brieven gekregen van mensen over hun schaatsbelevenis en de ijsmop. Allen staan in het boek. We zijn er wel duidend uur mee bezig geweest, maar het resultaat is dan ook prachtig. De burgemeester van Vlaardingen onthulde maandag de ijsmop plaquette die aan de gevel van Echte Bakker Hazenberg komt.

Het boek is te verkrijgen bij Echte Bakker Hazenberg, bakkers in het Westland en diverse boekhandels.

 Bekijk de poster

Reageer op dit artikel