nieuws

Grote onduidelijkheid over gebruik gen-tech lijnzaad

Nieuws

Grote onduidelijkheid over gebruik gen-tech lijnzaad

DOETINCHEM – In diverse Europese landen, waaronder Nederland, is genetisch gemodificeerde lijnzaad uit Canada op de markt gekomen. Op de vraag of het lijnzaad nu mag worden gebruikt of niet heerst grote onduidelijkheid.

DOETINCHEM – In diverse Europese landen, waaronder Nederland, is genetisch gemodificeerde lijnzaad uit Canada op de markt gekomen. Op de vraag of het lijnzaad nu mag worden gebruikt of niet heerst grote onduidelijkheid.

Bakkerswereld krijgt tegenstrijdige berichten van leveranciers van bakkerijgrondstoffen en de VWA op de vraag of de illegale lijnzaad mag worden gebruikt. Peter Rijnhout, secretaris van de Nebafa, de Vereniging van de Nederlandse Fabrikanten van Bakkerijgrondstoffen, laat weten: ‘De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) heeft verklaard, waarin men verwijst naar de VWA, dat het genetisch gemodificeerde lijnzaad geen gevaar vormt voor de gezondheid en dat we geen recalls hoeven te doen.’Wel moeten we maatregelen treffen om verdere verspreiding te voorkomen.’

VWA
Deze uitspraak staat haaks op de verklaring die de VWA vanmorgen aan Bakkerswereld gaf. Esther Filon van de VWA zegt: ‘Genetisch gemodificeerde lijnzaad mag niet worden gebruikt, dus ook niet door bakkers. We zijn bezig met een traceeronderzoek. Handelaren mogen partijen genetisch gemodificeerde lijnzaad niet verhandelen.’

Duitsland
Het onderwerp is overgewaaid uit Duitsland waar Greenpeace onlangs verboden genetisch gemodificeerd lijnzaad aantrof in brood en muesli van verschillende supermarktketens. Het genetisch gemodificeerde lijnzaad is volgens Greenpeace ontwikkeld in Canada. Officieel wordt het genetisch gemodificeerde lijnzaad sinds 2001 niet meer verbouwd.
 
Bakkers die willen weten of zij genetisch gemodificeerd lijnzaad gebruiken of niet, moeten die vraag stellen aan hun leverancier, adviseert Rijnhout. ‘Zij moeten en kunnen precies aangeven waar de lijnzaad van afkomstig is.’

Lees ook: Verboden gentech-lijnzaad in brood
 

Reageer op dit artikel