nieuws

Gen-tech lijnzaad mag niet worden gebruikt

Nieuws

Gen-tech lijnzaad mag niet worden gebruikt

DOETINCHEM – Genetisch gemodificeerd lijnzaad mag niet worden gebruikt door bakkers. Leveranciers hoeven uitgeleverde partijen niet terug te halen.

DOETINCHEM – Genetisch gemodificeerd lijnzaad mag niet worden gebruikt door bakkers. Leveranciers hoeven uitgeleverde partijen niet terug te halen.

Dat stelt Hans Jeuring van de VWA. Eerder heerste er onduidleijkheid of het betreffende lijnzaad mag worden gebruikt of niet. De VWA stelt nu duidelijk nee. De discussie is ontstaan nadat Greenpeace een partij genetisch gemodificeerd lijnzaad heeft aangetroffen in Duitsland. Volgens Jeuring gaat het om een partij van 750 kilo waarschijnlijk afkomstig uit Canada. ‘Omdat de grote van de contaminatie nog onduidelijk is, hebben we besloten om niet alle lijnzaad uit de handel te halen. Wel moeten leveranciers zelf controles uitvoeren.’ Jeuring laat ook weten dat de VWA onderzoek doet naar gezondheidsrisico’s. ‘We onderzoeken in hoeverre de partij genetisch gemodificeerde lijnzaad schadelijk is. De uitslag verwacht ik binnen twee dagen.’

Bakkers
Bakkers die willen weten of zij genetisch gemodificeerd lijnzaad gebruiken of niet, moeten die vraag stellen aan hun leverancier, adviseert Peter Rijnhout van de Nebafa. ‘Zij moeten en kunnen precies aangeven waar de lijnzaad van afkomstig is.’

Lees ook: Grote onduidelijkheid over gebruik lijnzaad
                Verboden gent-tech lijnzaad in brood

Reageer op dit artikel