nieuws

Consument besteedt minder aan voeding

Nieuws

DEN HAAG – Huishoudens hebben in juli 2,6 procent minder uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen dan in dezelfde maand een jaar eerder.

DEN HAAG – Huishoudens hebben in juli 2,6 procent minder uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Gezinnen beknibbelen al ruim een jaar op deze consumptiecategorie, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Huishoudens hebben in juli 2,1 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in juli 2008. In juni waren de bestedingen 2,9 procent lager.

Goederen
De consumptie ligt al zeven maanden onder het niveau van een jaar eerder, maar de afname is kleiner geworden. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen. Aan goederen is 3,6 procent minder besteed dan in juli 2008. De bestedingen aan diensten waren 0,7 procent lager. De afname was minder groot dan in eerdere maanden.

Duurzaam
De huishoudens bleven terughoudend met het kopen van duurzame goederen. Het volume was 4,7 procent kleiner dan een jaar eerder. Er werd vooral minder besteed aan huishoudelijke apparaten, meubels en nieuwe personenauto’s. Wel was de afname bij de auto’s duidelijk kleiner dan in voorgaande maanden.

 

Reageer op dit artikel