nieuws

Bakkerij Van Bentum bakt het beste speculaas

Nieuws

LOBITH/HUIZEN – De beste speculaas uit Midden-Nederland komt van bakker Van Bentum uit Lobith

Bakkerij Van Bentum bakt het beste speculaas

LOBITH/HUIZEN – De beste speculaas uit Midden-Nederland komt van bakker Van Bentum uit Lobith.

Tijdens een spannende wedstrijd in Huizen werd dinsdag 8 september de beste speculaasbakker van Midden Nederland verkozen. 25 ambachtelijke bakkers leverden hun speculaasjes zonder amandelen in voor de keuring, die georganiseerd werd door het bestuur van de NBOV-regio Utrecht-’t Gooi en Gelderland. Bakkerij van Bentum uit Lobith behaalde met een 7,8 de eerste plaats.

Juryvoorzitter Peter de Wit (r) overhandigt de prijs aan bakker Van Bentum.

Hoewel Huizen bekend staat om haar speculaas en diverse bakkers uit deze regio deelnamen aan de wedstrijd, werden de bekers en bloemen verdeeld onder bakkers uit Gelderland. De tweede plaats was voor Bakkerij E. de Vries uit Barneveld, die een 7,5 behaalde. De derde prijs ging naar titelverdediger Koekjesbakkerij Veldt uit Veenendaal, die met zijn speculaas een 7,4 scoorde.  Hij won vorig jaar de eerste prijs en gooide dus opnieuw hoge ogen.

De speculaasjes werden gekeurd door een vakjury, onder leiding van Peter de Wit,  vaktechnisch adviseur van banketbakkersgilde Heerlijk & Heerlijk. Ook sprak  een consumentenjury zich uit. Naast het oordeel van vakbroeders is de mening van de klant immers minstens zo belangrijk voor een ambachtelijk vakman. De deelnemende koekjes werden gekeurd op kleur, uiterlijk, decoratie en natuurlijk smaak. Volgens Peter de Wit keurden de juryleden voor een belangrijk deel ook op geluid: ‘Je hóórt gewoon het verschil wanneer je een hap neemt. Krokantheid is bij speculaas heel belangrijk.’

Peter de Wit wees er bovendien op dat niet alleen smaak doorslaggevend is voor de consument. ‘Opvallend was dat met name de consumentenjury de tekening op de speculaasjes heel belangrijk vond. Zij kregen een warm gevoel van een molen of een speculaasmannetje, omdat dit een herinnering aan vroeger oproept. Sentiment is een niet te onderschatten factor bij het beoordelen van producten,’ aldus de juryvoorzitter. Hij wees er tot slot op dat de aanwezige bakkers niet moeten streven naar een kopie van het winnende speculaasje: ‘Blijf vooral uw eigen speculaas bakken, met hier en daar nog wat aandacht voor onze opmerkingen. Juist uw verscheidenheid tekent ons ambacht en maakt het rijk!’

 

Reageer op dit artikel