nieuws

Bakkerswereld toen en nu

Nieuws

Bakkerswereld viert haar zeventigste jaargang. Maar hoe is het allemaal begonnen? De feiten op een rij.

Bakkerswereld toen en nu

Bakkerswereld viert haar zeventigste jaargang. Maar hoe is het allemaal begonnen? De feiten op een rij.

Bakkerswereld is ontstaan midden in de crisisjaren en een dreigende oorlogssituatie. Op dat moment waren er al tal van andere bakkersbladen. En toch kreeg Bertus Muller het verzoek van uitgever-drukker Cornelis Misset een vakblad voor de bakkerij te maken. Eigenlijk was het de bedoeling dat Misset naast het vakblad ook een bakkersvakschool zou beginnen, zoals het ook begonnen was met de slagersvakschool te Utrecht.

Oorlog
Muller was een bakkerszoon die de vakopleiding ‘Wageningen’ had gevolgd, en tijdens zijn werk in de bakkerij in de avonduren de cursus journalistiek en de lerarenopleiding had gedaan. Met durf, lef en passie toog Bertus Muller te werk. Het vakblad Bakkerswereld werd al snel een succes. Tot 14 februari 1942 verscheen het wekelijks, en had toen 11.500 abonnees. De Duitse bezetter verbood daarna de uitgave. In 1945 maakt Bakkerswereld een doorstart en had, ook in die heel moeilijke tijd bijna direct 11.600 abonnees.

Instituut
Bertus Muller heeft van Bakkerswereld een instituut gemaakt, een onmisbare bron van vak- en brancheinformatie. Hij heeft tot 1972 leiding gegeven aan Bakkerswereld (waar later ook het vakblad De Banketbakkerij deel van ging uitmaken). Daarna nam Arend Elderman, die in 1956 bij Bakkerswereld was gekomen, het hoofdredacteurschap over om dat in 1989 door te geven aan Harrie Leijten. Onder zijn leiding vond de samenvoeging plaats tussen ‘De Bakker’ (een uitgave van Audet, dat door Misset werd overgenomen) en Bakkerswereld.

Bakkerswereld nu
Sinds twee-en-half jaar verschijnt Bakkerswereld eens in de 14 dagen, maar is het bakkersnieuws dagelijks te volgen via de website www.Bakkerswereld.nl en komt twee keer in de week de on line nieuwsbrief van Bakkerswereld uit.

Tja, wij hebben geen 11.600 abonnees meer zoals in1945, en ook geen  ruim 12.000 bakkerijen .De oplage van Bakkerswereld is nu zo’n 4000 nummers groot, terwijl het aantal bakkerij rondom de 2000 ligt.

En elke week verschijnt twee maal in de week bij 5250 (banket)bakkers de online nieuwsbrief van Bakkerswereld De website van Bakkerswereld – www.Bakkerswereld.nl – kent elke maand zo’n 25.000 unieke bezoekers en 120.000 pageviews.
Bakkerswereld: een bakker die Bakkerswereld niet raadpleegt is geen bakker!

 

Reageer op dit artikel