nieuws

Prijzen grondstoffen terug naar normaal

Nieuws

VEGHEL – Het laatste jaar stegen vele grondstofprijzen tot recordhoogtes. Inmiddels zijn de prijzen weer gedaald tot normaal niveau.

Prijzen grondstoffen terug naar normaal

VEGHEL – Het laatste jaar stegen vele grondstofprijzen tot recordhoogtes. Inmiddels zijn de prijzen weer gedaald tot normaal niveau.

Dat meldt Beko Zuid in haar weekbericht van 20 februari. De prijs van tarwe is weer terug op een normaal prijsniveau. De prijsverhogingen die zich vanaf medio 2007 hebben voorgedaan zijn voorbij. Door de lagere maïs prijs is de interesse in tarwe van de producenten van bio-ethanol aanzienlijk minder. Het aanhoudende winterweer van de afgelopen weken in Europa zorgt voor geringe prijs opdrijving (vooral van voedertarwe). Met andere woorden: Tarweprijzen zijn terug naar normaal.

Melkprijzen
De markt is op dit moment ruim. De voorschotprijzen van melk (prijs die de boer maandelijks als voorschot krijgt) zijn bijna weer op het niveau van maart 2007.

Melkpoeder
Door een stagnerende vraag (meestal export) en lage melkprijzen zien wij de laagste prijs in 10 jaar van melkpoeder.

Boter
Ook hier een ruime markt. Geen/weinig vraag uit export. Prijzen zijn vanaf week 43/2008 wekelijks met enkele centen gedaald maar zijn de laatste twee weken iets opgelopen. De eerste winterboter wordt inmiddels geproduceerd dus ook daarvoor is een lagere prijs te verwachten. Boterprijzen blijven voorlopig op een interessant prijsniveau!

Cacao
De laatste oogst in Ivoorkust en Ghana ligt boven die van vorig jaar.(Cacao wordt 2 x per jaar geoogst) Ondanks dit zijn de prijzen van de cacao nog nooit zo hoog geweest. Cacao wordt in Engelse Pond verhandeld en deze is sterk in waarde gedaald. Kenners zeggen dat er een deel compensatie van de lage Pond in de prijs zit.

Hazelnoten
De markt is kalm. Grote kopers nemen een afwachtende houding aan. Prijzen zijn redelijk te noemen.

Rozijnen
Kwalitatief niet alles even goed. Veel onontwikkelde bessen! Prijzen redelijk.

Amandelen
Amandelbomen staan in bloei. Prijzen lopen licht op. Er zijn in januari 2009 ± 5% minder amandelen uit Californië verscheept dan in 2008 in de zelfde periode. Grote opkomende markten zoals Rusland en China nemen aanzienlijk minder af.

Olie
Raap- en palmolie De invloed van de termijnhandel was hier erg groot. Wereldwijd neemt de vraag af daardoor zijn de prijzen inmiddels op een aanvaardbaar prijsniveau gekomen.

Reageer op dit artikel