nieuws

Verliefd worden op het ambacht

Nieuws

WAGENINGEN – Leerlingen moeten de kans krijgen verliefd te worden op het vak. Dan volgt de rest vanzelf. Dat vindt Frans Meijers, lector pedagogiek van de beroepsvorming aan de Haagse Hogeschool. Hij deed deze uitspraak woensdag in het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen.

Verliefd worden op het ambacht

WAGENINGEN – Leerlingen moeten de kans krijgen verliefd te worden op het vak. Dan volgt de rest vanzelf. Dat vindt Frans Meijers, lector pedagogiek van de beroepsvorming aan de Haagse Hogeschool. Hij deed deze uitspraak woensdag in het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen.

Frans Meijers vindt dat er een grote verantwoordelijkheid ligt bij de ondernemers en de docenten om jongere generaties enthousiast te krijgen voor het bakkersvak. ‘Het bedrijfsleven in álle branches klaagt al jaren steen en been over de motivatie en vakbekwaamheid van leerlingen. Grote vraag is: wat doet u er zelf aan?’, vroeg Meijers zich af tijdens de landelijke ROBO (Regio Overleg Bakkerij Onderwijs) – dag. Volgens hem is de belangrijkste taak bij het aansturen van leerlingen, zowel in de beroepspraktijk als in het onderwijs, de jongere verliefd te laten worden op het gekozen vak. Dat kan alleen door leerlingen het vak in al zijn aspecten zelf aan den lijve te laten ondervinden. ‘Alles in het leven leer je uit de praktijk, het meest uit zo complex mogelijke ervaringen. Geef leerlingen de kans het vak zo breed mogelijk te ervaren, zodat het hart sterker wordt en de liefde groeit.’

Tijdens de ROBO – dag werden vertegenwoordigers uit de beroepspraktijk en het onderwijs flink aan het werk én aan het denken gezet. De middag begon met een proeve van bekwaamheid voor de aanwezige ROBO-leden. In diverse groepjes werden bloemstukken (zie foto) gemaakt. Doel van deze creatieve opdracht was het tot stand brengen van samenwerking en het bewaken van een gemeenschappelijk einddoel.

 Lees ook : Landelijke ROBO-dag in Wageningen.

Reageer op dit artikel