nieuws

Patissiers met een missie

Nieuws

Het zilver van 2005 werd groots gevierd. Dit jaar nemen de Nederlandse toppatissiers Jeroen Goossens, Arthur Tuytel en Ivo Wolters, maar met een plaats genoegen: de eerste. Om wereldkampioen te worden, hebben ze zich nog intensiever voorbereid.

Patissiers met een missie

Het zilver van 2005 werd groots gevierd. Dit jaar nemen de Nederlandse toppatissiers Jeroen Goossens, Arthur Tuytel en Ivo Wolters, maar met een plaats genoegen: de eerste. Om wereldkampioen te worden, hebben ze zich nog intensiever voorbereid.

‘We doen niet mee omdat het goed is voor onszelf of omdat we in de publiciteit willen. We doen mee omdat we willen winnen’, spreekt Jeroen Goossens, de teamcaptain, ferm en overtuigend uit. De gedrevenheid is van zijn gezicht af te lezen bij het uitspreken van deze woorden. Goossens strijdt samen met zijn teamgenoten Arthur Tuytel en Ivo Wolters op 25 en 26 januari in Lyon om de Coupe du Monde de la Pâtisserie. Voor welke plaats de topatleten naar Frankrijk vertrekken, bestaat geen twijfel. ‘We willen wereldkampioen worden en we zullen er alles aan doen om te slagen’, zei Tuytel tijdens de teampresentatie in oktober vorig jaar. Dat dit geen loze woorden zijn, blijkt uit de voorbereiding van de patissiers. Avond na avond en zondag na zondag zijn er ruim twee jaar lang voorbereidingen getroffen en getraind.
Goossens: ‘De voorbereiding tot aan de wedstrijd kost ons ongeveer 250 volle dagen per persoon. We hebben ons professioneler en met meer zorg voorbereid dan voorheen.’ ‘Intensiever’, vult Tuytel aan. ‘In 2005 bijvoorbeeld hebben we drie ontwerpen gemaakt van de showstukken. Dit keer zijn er dat elf geweest. We hebben ons nu ook laten toetsen door een onafhankelijke commissie. De commissie toetst of wij ons goed voorbereiden en brengt hierover verslag uit aan onze sponsors, zodat de sponsors zien dat het geld goed en zorgvuldig besteed wordt.’ De drie patissiers zijn blij met deze aanpak. ‘Het houdt ons scherp én hierdoor waarborg je het internationale peil van Nederland dat nodig is tijdens de wedstrijden. In 2004 hadden we ook een dergelijke commissie, maar meer vrijblijvend.’ De commissie bestaat uit: Adriaan van Haarlem, Jean-Pierre Wybauw, Peter de Wit, Vicky Littlejohn en  Sjaak Jobsen.    

Details
Een intensieve voorbereiding vraagt ook om duidelijke afspraken. Goossens: ‘Zowel met het bedrijf waar je werkt als met je teamleden. Soms moet je dan beslissingen nemen die niet leuk zijn, maar het doel staat voorop. Alle afspraken moeten nagekomen worden en je moet een blindelings vertrouwen in elkaar krijgen. Naast intensiever voorbereiden en trainen, is ook het peil van de trainingsaccommodatie omhoog gegaan. De oude schuur van 2004 is ingeruild voor een moderne trainingsruimte. Omdat in topsport de details tellen hebben de patissiers de ruimte waarin ze in Lyon moeten werken, nagebouwd. Wolters: ‘Tot op de centimeter nauwkeurig.’ Ook hebben ze het materiaal ingekocht dat tijdens de wedstrijd gebruikt moet worden. ‘Als je wilt winnen, is deze voorbereiding nodig’, stelt Wolters. ‘Om van favorieten te winnen moeten we een hoger niveau bereiken dan zij.’ Tuytel: ‘We moeten ze op alle fronten kloppen.’ Frankrijk is het te kloppen land, maar er zijn meer kapers op de kust voor de wereldtitel. Italië, België, Japan en Amerika zijn geduchte tegenstanders volgens het drietal. Als outsider voor de titel noemt Goossens Finland. Hij vergelijkt de wedstrijd in Lyon met hoogspringen. ‘Wij gaan een wereldrecord proberen te springen en dan moet je de lat hoog leggen. We kunnen de lat ook iets lager leggen en hopen dat de andere landen moeite hebben, maar dan ben je afhankelijk van zwakkere prestaties van andere landen en nu gaan wij van onze eigen kracht uit.’
De Nederlanders zijn gedreven en geloven in hun eigen kansen, maar zijn ook realistisch. Tuytel: ‘Een goede voorbereiding is geen garantie voor succes, maar we doen er álles aan om te slagen. Statistisch gezien hebben we één op 22 kans. Er doen namelijk 22 landen mee.’ De keuze voor het juiste thema is daarom erg belangrijk. Het thema moet herkenbaar zijn over de hele wereld en het moet een positieve associatie geven, aldus het drietal. Reden voor de patissiers om James Bond als thema te kiezen. Om goed beslagen ten ijs te komen, hebben de drie patissiers James Bond van haver tot gort bestudeerd. Films, boeken, foto’s. Geen detail is de drie patissiers ontgaan. Zelfs de Nederlandse James Bond fanclub hebben ze gevraagd om advies.

Taakverdeling
Arthur Tuytel maakt het chocolade showstuk, Ivo Wolters maakt het suiker showstuk. Het ijsbeeld en de eetbare producten maakt Jeroen Goossens. Daarnaast ondersteunen de teamleden elkaar bij het vervaardigen van diverse onderdelen.
De moeilijkheid van een vakwedstrijd zit hem niet in de opdracht maar in het aantal deelnemende landen en de kwaliteit van deze teams, aldus de toppatissiers. ‘Gezien het komende deelnemersveld, teams die zich continentaal en of landelijk hebben moeten selecteren, kan men stellen dat dit de zwaarste mondiale wedstrijd is op patisseriegebied.’
Tuytel: ‘Het klinkt gemakkelijk, maar tijd is één van de sleutelwoorden. Alles moet binnen tien uur af. Het suiker- en chocoladestuk is ons nog niet gelukt om op tijd klaar te hebben, dus de hele maand januari trainen we voor de Coupe du Monde. Misschien dat onze voorbereiding afschrikt, maar wij doen het op onze manier. Er is nog maar één plek na de tweede en dat is nummer 1. Als we niet winnen, omdat een ander team beter is, kan ik daar mee leven’, aldus Goossens. ‘Maar we doen er alles aan om te slagen in onze missie. En als we winnen gaan we naar de Arc de Triomphe, sabreren we een topchampagne en roepen triomf, triomf, triomf.’ 
 

Reageer op dit artikel