nieuws

Weihnachtsstol van Martijn Nijkamp topper

Nieuws

HOLTEN – Nijkamp, de Echte Bakker uit Holten en Zutphen heeft bij de landelijke Weihnachtsstollenkeuring van het Echte Bakkersgilde de eerste prijs behaald. Zijn stol werd bekroond met 5 sterren. ‘Aan zulke mooie producten kan ik niet anders dan de maximale vijf sterren geven,’ vindt Gildemeester Chris Scholtens.

Weihnachtsstol van Martijn Nijkamp topper

HOLTEN –  Nijkamp, de Echte Bakker uit Holten en Zutphen heeft bij de landelijke Weihnachtsstollenkeuring van het Echte Bakkersgilde de eerste prijs behaald. Zijn stol werd bekroond met 5 sterren. ‘Aan zulke mooie producten kan ik niet anders dan de maximale vijf sterren geven,’ vindt Gildemeester Chris Scholtens.

In totaal maakten 220 bakkers kans op de prijs, en het Echte Bakkersgilde riep de stol van Nijkamp vrijdagochtend uit tot de beste van Nederland. De stol werd op acht verschillende punten beoordeeld en kreeg een 8,2 als eindcijfer. Martin en Ingrid Nijkamp zijn trots op het hele team. ‘Alle jongens en meiden hebben er hard voor gewerkt en dan is zo’n resultaat natuurlijk echt kicken.Voor m’n schoonvader, we noemen ‘m allemaal ‘Broer’, is het helemaal mooi. Hij is 78 jaar en helpt nog steeds mee. Het is mooi om te zien hoe trots hij is op z’n zoon,’ aldus Ingrid Nijkamp.

De afgelopen weken konden alle Echte Bakkers van Nederland hun Weihnachtsstollen en oliebollen aan de Gildemeester van het Echte Bakkersgilde voorleggen. Zij beoordeelden elk product op verschillende onderdelen, zoals kleur, structuur, afwerking, vulling en natuurlijk smaak. Voor de Weihnachtsstol gebruikt Nijkamp altijd de beste bloemsoort met goede eiwitten, zodat het deeg de vulling goed kan opnemen. Door precies lang genoeg te kneden krijgt het deeg een optimale elasticiteit, waardoor de stol niet alleen mals wordt, maar ook lang mals blijft. Alle medewerksters van Nijkamp doen elke keer als ze de bakkerij binnenstappen de deur direct achter zich dicht. Op die manier voorkomen ze dat er tocht over de deegstukken gaat. Martin Nijkamp: ‘Ik zou hem zelf minimaal drie dagen laten liggen, zodat de smaak van de vulling helemaal door het brood opgenomen wordt.’

Nijkamp werd ook tweede met zijn oliebollen bij de landelijke oliebollenkeuring van het Echte Bakkersgilde.

Reageer op dit artikel