nieuws

Prof. Katan: Oliebol niet ongezond

Nieuws

AMSTERDAM – Een oliebol is niet ongezond. ‘Natuurlijk, er zitten niet veel vezels en vitaminen in, maar verder is er weinig mis mee. Het zit ‘em vooral in de aantallen. Als je er veel van eet, gaan de calorieën tellen.

Prof. Katan: Oliebol niet ongezond

AMSTERDAM – Een oliebol is niet ongezond. ‘Natuurlijk, er zitten niet veel vezels en vitaminen in, maar verder is er weinig mis mee. Het zit ’em vooral in de aantallen. Als je er veel van eet, gaan de calorieën tellen.’

Dat zegt Prof. dr. Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit in het Reformatorisch Dagblad. De hoogleraar onderschrijft daarmee de vorige week door Wageningen Universiteit geponeerde stelling dat oliebollen niet zo ongezond zijn als de naam doet vermoeden. Wageningen stelt zelfs dat een oliebol minder ongezond verzadigd vet bevat dan een bruine boterham met magere kaas.

Brood met kaas
Katan: „Dat klopt. Oliebollen bak je in olie en dat heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. Kaas telt vooral verzadigde vetzuren. Oliebollen bevatten wel de kankerverwekkende stof acrylamide, maar ook daar ligt Katan niet echt wakker van. „Die stof ontstaat in alles wat gebakken wordt, dus ook in brood, koekjes, chips, frites enzovoorts. De hoeveelheid is echter zo klein dat dit voor de gezondheid geen rol speelt.

Oudejaarsavond
Nederlanders verorberen op oudejaarsavond gemiddeld vijf oliebollen en drie appelflappen, zo komt naar voren uit onderzoek in opdracht van T-Mobile onder ruim duizend mensen, eerder deze maand. Ongezond? Katan: „De gemiddelde oliebollenconsumptie komt neer op evenveel calorieën als een flinke zak chips, dus dat loopt wel los.”

 

Reageer op dit artikel