nieuws

Overheid spreekt waardering bakkerijbranche uit

Nieuws

DEN HAAG – De bakkerijbranche werkt goed mee aan de bescherming van de burgers. Hans de Goeij, directeur generaal van de volksgezondheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport sprak zijn waardering daar over uit.

Overheid spreekt waardering bakkerijbranche uit

DEN HAAG – De bakkerijbranche werkt goed mee aan de bescherming van de burgers. Hans de Goeij, directeur generaal van de volksgezondheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport sprak zijn waardering daar over uit.

Hij deed dat op 12 november tijdens de jaarlijkse bijeenkomst Brood&Wijn in Den Haag waar kamerleden en branchegenoten uit de bakkerij, wijn- en landbouwwereld bij elkaar komen. Hans de Goeij wees tijdens de bijeenkomst Brood en Wijn op het belang van goede voeding en veel bewegen. Er is al veel in beweging gezet, meldde hij, zoals de vermindering van verzadigde vetzuren in de producten, waaraan brancheorganisatie en industrie aan werken en het veelvuldig toepassen van het Ik kies Bewust-logo op gezonde en verantwoorde producten.

Bescherming
De Goeij: ‘Dat gebeurt allemaal om de burger te beschermen. Het gaat om een gezonde samenleving, ook voor onze kinderen en kleinkinderen. Voeding speelt daarbij een belangrijke rol, maar ook bewegen. Het overgewicht (50 procent van alle burgers heeft daar enige last van, 10 procent in ernstige mate en bij kinderen is dat zelfs 15 procent) kost het bedrijfsleven, maar ook de gezinnen, veel geld. De maatschappelijke effecten zijn dat mensen sneller ziek worden en sneller niet meer mee kunnen komen.’  Met Brood en Wijn is niets mis, aldus De Goeij die veel waardering had voor de aanpak van de bakkerij bij de reductie van het zout in het brood en het convenant bakkerszout.

Productschap
Theo Meijer, voorzitter van het Productschap Akkerbouwproducten meldde dat in 2012 alle productschappen onder één organisatie moeten zijn gebracht. De productenschappen behouden hun eigen identiteit, maar gaan gebruik maken van een aantal gezamenlijke diensten. Met trots liet de gastheer van Brood en Wijn ook een aantal hoogtepunten van het jaar 2008 passeren: het Nationaal Bakkerij Gala met 950 gasten, ‘waar de vaktrots en ondernemerschap van af droop’, 2.200 scholen met 500.000 kinderen die aan het nationaal schoolontbijt deelnamen en Holland Bakery in Beijing. Maar Meijer had ook teleurstellingen: hij had minister Donner gevraagd voor een korte toespraak op Brood en Wijn, maar die was door een kamerdebat verhinderd. Staatssecretaris Bussemaker moest plotseling afzeggen. Wel kwam minister Verburg  haar opwachting maken, net zoals vele kamerleden en branchegenoten uit de bakkerij, wijn- en landbouwwereld.

 

Reageer op dit artikel