nieuws

Ingezonden brief: Nederlands brood

Nieuws

Na het lezen van het artikel over Frans brood in de Bakkerswereld van 14 november j.l.- besloten om mij niet langer stil te houden. Ik heb namelijk mijn bedenkingen bij de ontwikkelingen die er recent allemaal plaatsvonden in broodbakkend

Ingezonden brief: Nederlands brood

Na enkele keren twijfelen over het wel of niet schrijven van deze ingezonden brief, heb ik -na het lezen van het artikel over Frans brood in de Bakkerswereld van 14 november j.l.- besloten om mij niet langer stil te houden. Ik heb namelijk mijn bedenkingen bij de ontwikkelingen die er recent allemaal plaatsvonden in broodbakkend Nederland en nog steeds gaande zijn. En ook voel ik mij wel een beetje geraakt door uitlatingen van sommige collega’s.

Zo raken de uitspraken van de heer ’t Hoen mij wel in “mijn bakkershart”. Er wordt gesteld dat zijn manier van werken meer vakmanschap van de bakker vraagt, en we moeten terug naar de basis, dus zonder toevoegingen en noem het allemaal maar op. Nou, als wij helemaal terug willen naar de basis moeten we broodpap op een steen laten drogen in de zon. Ook vraagt hij zich af of je energie wilt stoppen in het leren van het echte bakkers vak. Net of is alles wat wij in de Nederlandse bakkerij doen geen vakmanschap.

Er wordt regelmatig gezegd dat we weer trots moeten zijn op ons vak en daar ben ik het volledig mee eens. Maar door dit soort artikels heb ik net het gevoel of kan iedereen met gebruik van wat hulpstoffen en met wat kunst- en vliegwerk nog een knap stuk brood bakken, dus je zou zeggen dat er in de Nederlandse bakkerij weinig vakmanschap meer nodig is hierdoor. Dergelijke uitspraken hoor je wel meer. Ik denk dat dit niet echt stimulerend werkt voor iemand uit een bakkerij waar overwegend Nederlandse producten worden gemaakt. Ook niet richting leerlingen.

Ook zou Frans brood de overlevingsstrategie voor de ambachtelijke bakker op de hoek zijn. Waarom (en dat vraag ik mij de laatste tijd heel vaak af) moeten wij in de beleving van sommige mensen in de bakkerijwereld ons toeleggen op allemaal buitenlandse producten en in dit geval Franse? Dus de Nederlandse busbroden in diversiteit en stollen en noem de traditionele producten maar op moeten wij maar gaan vervangen door allemaal buitenlandse? Dan kunnen wij net zo goed in Frankrijk gaan zitten.

Ik vind dat dan eerst de Nederlandse producten maar eens van goede kwaliteit moeten zijn, en wat mij betreft mogen we daar dan hartstikke trots op zijn! We zitten hier per slot van rekening in Nederland en niet in Frankrijk of wat voor land ook maar. Dat neemt niet weg dat we natuurlijk ook buitenlandse producten in ons assortiment zullen voeren om aan de vraag van de consument te kunnen voldoen.

En het tweede wat mij op dit moment soms wel eens zorgen baart en waar ik in het voorgaande stuk ook al kort iets over zei, is de toenemende promotie op het gebied van “natuurlijkere broden”, puur natuur enz.. Dus zonder e-nummers en met gebruik van uitsluitend desem. Ik denk dat wij daar als bakkerij zeer zorgvuldig mee om moeten springen, om dat op deze manier onder de aandacht van de klant te brengen. En dan met name om het te promoten naast de bestaande producten als zijnde gezonder, beter etc.

Zo komen er verscheidene bedrijven (al of niet binnen onze branche) met e-nummer vrije producten, waarbij in sommige gevallen toch blijkt dat de gebruikte additieven onder de officiële naam op etiketten staan, wat dus misleidend is en werkt naar de consument toe. Ook zullen mensen die nu al hun twijfels hebben bij e-nummers dan alleen maar in dat idee gesterkt worden. Ook de verhalen dat desembrood gezonder is -maar wat nog nooit duidelijk bewezen is-, wekt verwarring en onrust bij de klanten lijkt mij. Van dit soort tamtam zakt mij mijn bakkersbroek figuurlijk wel eens af!

Zo zullen wij in onze bakkerij, waar we veel koek maken, nooit e-nummer vrij kunnen produceren omdat de bakpoeders nodig blijven voor het maken van een goed stuk koek. Anders kunnen we net zo goed bakstenen in de winkel gaan leggen! Het lijkt mij dan ook dat wij als bakkerij en dan misschien ook als brancheorganisaties hierin moeten proberen één lijn te vinden. En over zaken als e-nummers klinkklare duidelijkheid naar de consument toe moeten scheppen. En hierbij dan ook aan moeten geven dat we geen vergif in de producten stoppen.

Ook hoop ik bovenal, dat we zorgen voor kwalitatief hoogwaardige en bovenal smakelijke, overwegend Nederlandse producten. En dat we elkaar als bakkers ieder op zijn/ haar manier in zijn/ haar waarde laten. En dat we met z’n allen trots zijn op dit prachtige vak!

Ik ben benieuwd naar de ideeën van collega-bakkers en nodig u dan ook van harte uit om hierover met mij van gedachten te wisselen.
 

Jippe Braaksma
Ambachtelijke Bakkerij Braaksma Oentsjerk
e-mail:
jerke@telfort.nl

 

Reageer op dit artikel